FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, mjeren prema paritetu kupovne moći, prošle 2010. iznosio je 61 posto prosjeka Europske unije, a BDP po glavi stanovnika prema stvarnoj individualnoj potrošnji dosegnuo je 56 posto europskog prosjeka, pokazuju podaci koje je u utorak objavio statistički ured Europske unije Eurostat. Uz BDP po paritetu kupovne moći, koji je najčešći indikator bogatstva, Eurostat je objavio i BDP po stvarnoj individualnoj potrošnji, koji se smatra indikatorom koji bolje i preciznije održava ekonomsku situaciju kućanstava. Hrvatski BDP po glavi stanovnika pao je sa 64 posto, koliko je iznosio 2009., na 61 posto prošle godine, a prema stvarnoj individualnoj potrošnji pao je s 58 na 56 posto. Prema prvom indikatoru Hrvatska je bolja od Litve (57 posto), Latvije (51 posto), Rumunjske (46 posto) i Bugarske (44 posto). Ljestvica zemalja po BDP-u prema stvarnoj individualnoj potrošnji je slična, s tim da je Litva (61 posto) ispred Hrvatske (56 posto). I 2010. najbogatiji je bio Luksemburg čiji BDP, mjeren paritetom kupovne moći, iznosi 271 posto europskog prosjeka. Za visoki luksemburški prosjek dijelom je odgovoran i veliki broj radnika koje rade u toj zemlji, a žive u okolnim zemljama, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji. Usporedbe radi, bruto nacionalni dohodak Luksemburga, koji obuhvaća i zarade luksemburških državljana u inozemstvu, ali ne i stranih državljana u Luksemburgu, iznosi 195 posto europskog prosjeka.

BRUXELLES - Dvije osobe ubijene su a desetak je ranjeno u utorak u središtu Liegea, na jugoistoku Belgije, kad je više osoba zapucalo te bacilo eksplozivne naprave, izvijestili su belgijski mediji. Događaj se odvijao polovicom dana na glavnom trgu Saint-Lambert na kojem se nalazi palača pravde te u blizini vrlo posjećenog božićnog sajma. Po prvim podacima, jedna je granata bačena unutar palače pravde, rečeno je na privatnoj tv postaji RTL-TVI. Eksplozivna naprava bačena je na autobusno stajalište, objavila je belgijska novinska agencija Belga. Više osoba, dvije do četiri, pucale su i s krova pekare na Trgu Saint-Lambert. Mediji su javili da je jednog napadača ubila policija. Snage reda dale su se u trk za jednim ili nekoliko muškaraca u središtu grada. Policija je ispraznila okolicu trga gdje su trgovine zatvorile vrata.

LJUBLJANA - Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je u utorak neslužbene konačne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca koji su istovjetni onima dobivenim nakon prebrojavanja glasova sa slovenskih birališta po završetku izbora. Riječ je o rezultatima s domaćih birališta kojima su pribrojeni i glasovi pristigli poštom s birališta u diplomatsko-konzularnom predstavništvima, gdje su glasovali slovenski birači koji žive u inozemstvu. Ovi će rezultati biti proglašeni službenima u petak, nakon isteka roka za eventualne žalbe koje se, međutim, ne očekuju. Objava službenih rezultata uvjet je za početak priprema i sazivanje prve konstitutivne sjednice novog parlamenta koja se očekuje uoči Božića. Prema danas objavljenim konačnim neslužbenim rezultatima, nema nikakvih izmjena u odnosu na broj mandata koje su dobile stranke koje su ušle u novi parlament prema ranijim podacima temeljenim s birališta u Sloveniji. Konačni neslužbeni rezultati, s postotkom glasova koje su dobile stranke sa zastupnicima u novom parlamentu su sljedeći: 1. Pozitivna Slovenija, čelnika Zorana Jankovića - 28,51 posto (28 mandata): 2. Slovenska demokratska stranka (SDS), Janeza Janše - 26,19 posto (26 mandata): 3. Socijalni demokrati (SD), Boruta Pahora - 10,51 posto (10 mandata): 4. Građanska lista, Gregora Viranta - 8,37 posto (8 mandata); 5. Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Karla Erjavca - 6,97 posto (6 mandata); 6. Slovenska pučka stranka SLS - 6,83 posto (6 mandata); 7. Nova Slovenija (NSI), Ljudmile Novak - 4,88 posto (4 mandata). U parlament su na posebnim izborima kao predstavnike talijanske i madžarske manjine izabrani Roberto Batteli i Laszlo Goencz.

PARIZ - Uz intoniranje himne palestinska zastava podignuta je u utorak prvi put pred nekom UN-ovom organizacijom, pred sjedištem UNESCO-a u Parizu u kojem su 31. listopada Palestinci dobili status punopravne članuce unatoč protivljenju Sjedinjenih Država i Izraela. Svečanost podizanja zastave održana je u podne u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i ministra vanjskih poslova Rijada al-Malikija uz izvedbu palestinske himne. Palestinci ovaj događaj smatraju diplomatskim uspjehom na putu prema međunarodnom priznanju njihove buduće države. "To je simbolična svečanost koja se odvija prigodom svakog pristupa nove članice", navodi UNESCO. Sjedinjene Države prekinule su financiranje te UN-ove agencije za znanost, obrazovanje i kulturu kada je primila u članstvo Palestinu. Dva zakona zapravo brane SAD-u financiranje neke agencije UN-a koja prihvati Palestince kao državu. Zbog američke odluke UNESCO gubi 22 posto prihoda u svoj proračun što stvara manjak od 65 milijuna dolara već od 2011., odnosno 143 milijuna dolara za godine 2012 i 2013.

ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama morao bi se ispričati što je poslao bespilotnu letjelicu na iranski teritorij, umjesto da je traži natrag, rekao je u utorak glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova, javile su agencije. Iran je 4. prosinca objavio da je nad istokom zemlje, blizu Afganistana srušio špijunsku letjelicu. Avion je prikazan i na televiziji, a Iran tvrdi da je gotovo otkrio njegove tehnološke tajne. U ponedjeljak je Obama na konferenciji za novinare rekao da SAD svoju letjelicu traži natrag. "Zatražili smo je, vidjet ćemo kako će Iranci reagirati". Iranski su dužnosnici već rekli kako je neće vratiti. "Čini se da je (Obama) zaboravio da je narušen naš zračni prostor, da je vođena špijunska operacija protivna međunarodnim zakonima", rekao je Ramin Mehmanparast, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. "Umjesto da se službeno ispriča za prekršaj koji je počinio, on postavlja takav zahtjev. Amerika mora znati da upad u zračni prostor Irana može ugroziti svjetski mir i sigurnost". Ministar obrane Ahmad Vahidi rekao je za državnu novinsku agenciju IRNA-u: "Američka špijunska letjelica vlasništvo je Islamske Republike Irana. Teheran će odlučiti što će s njom", piše AFP. Iranski je parlament donio rezoluciju kojom upad špijunske letjelice naziva "dokazom međunarodnoga terorizma i očitim kršenjem međunarodnih zakona američkoga agresora", te najavljuje da će Iran možda od Washingtona tražiti odštetu.

KIJEV - Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, osuđenoj u listopadu na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, nastavljeno je u utorak u Kijevu žalbenim postupkom, no Timošenko se, kako se očekivalo, zbog lošeg zdravstvenog stanja nije pojavila na ročištu. Sutkinja Olena Sitailo je na početku saslušanja utvrdila kako osuđenica nije nazočna u sudnici. Bivša premijerka je zbog jakih bolova u slabinskom dijelu kralježnice nedavno smještena u kijevsku bolnicu, budući da zatvorska medicinska skrb nije ispunjavala standarde u slučaju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Vrlo brzo ponovno je vraćena u zatvor, no tegobe nisu prestale. Timošenko, kako su izvijestili njezini odvjetnici, zbog bolova u kralježnici ne može hodati. Oko 1500 njezinih pristaša okupilo se pred zgradom suda u Kijevu. "Sloboda Juliji!", "Bando, odlazi s vlasti!", uzvikivali su prosvjednici, noseći fotografije bivše premijerke. Pred zgradom suda razmješteno je i stotinjak policajaca. Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele posjetio je u zatvoru Juliju Timošenko, čija je zatvorska presuda potaknula ozbiljnu krizu između Kijeva i EU, izvijestila je u utorak Fuelova press-služba. "Zadovoljan sam što sam dobio priliku obaviti privatan razgovor s Julijom Timošenko i informirati se o njezinu zdravstvenom stanju te o nastavku sudskog postupka", stoji u Fueleovu priopćenju. "Gospođu Timošenko obavijestio sam da je EU zabrinut zbog žalbenog sudskog procesa te sam joj obećao kako ćemo izbliza pratiti njegov daljnji razvoj", rekao je. On je posjetio Kijev tjedan dana prije predviđena održavanja samita EU-Ukrajina, 19. prosinca u Kijevu, koje je zasad još neizvjesno.

VICTORIA - Američka bespilotna letjelica srušila se u utorak u međunarodnoj zračnoj luci na Sejšelima, priopćilo je američko veleposlanstvo u Mauricijusu. "Letjelica MQ-9 američkih zračnih snaga na daljinsko upravljanje srušila se u međunarodnoj zračnoj luci u Maheu na Sejšelima. MQ-9 nije bila opremljena oružjem i nije bilo ozlijeđenih", navodi se u priopćenju veleposlanstva. Sejšelska uprava za civilno zrakoplovstvo (SCAA) potvrdila je da se taj incident dogodio i rekla je da je letjelica bila u "rutinskoj ophodnji" te da se srušila zbog mehaničkog kvara. Američko veleposlanstvo nije komentiralo misiju ove letjelice i priopćilo je da uzrok pada zasad nije poznat.

KARACHI - Policija je u pakistanskom gradu Karachiju spasila 54 studenta koji su bili vezani lancima u podrumu medrese, islamskog samostana, u kojem su ih svećenici navodno tukli i izgladnjivali. Policija je upala u medresu Zakariju kasno navečer u ponedjeljak, ali je glavni svećenik, nadstojnik medrese, uspio pobjeći. U tijeku je istraga koja treba utvrditi je li ta medresa povezana s nasilnim militantnim skupinama, koje svoje pripadnike često unovačuju iz strogih vjerskih škola. Većina žrtava, koje su u dobi od 15 do 45 godina, ima tragove teškog mučenja na tijelu i rane od lanaca, objavila je policija, a mnogi od njih su lance imali još i u trenutcima kad su na mjesto događaja stigle televizijske kamere. "Bio sam u podrumu mjesec dana, nisam vidio danjeg svjetla. Tukli su me palicama i gumenim pojasima i silili da molim za hranu", rekao je 21-godišnji mladić. Policijski dužnosnik Rao Anwar rekao je da su mnoge žrtve ovisnici o drogi, koji su u medresu poslani na odvikavanje i liječenje. "Ti ljudi nisu u medresu dovedeni na silu. Zapravo su mnoge roditelji sami doveli ovamo", napomenuo je.

JERUZALEM - Izraelski ministar civilne zaštite napao je skupinu desničarskih židovskih naseljenika kao "teroriste" pošto su na okupiranoj Zapadnoj obali u najnovijem od niza napada oštetili izraelsku vojnu bazu. Osim napada na vojnu bazu židovski kolonisti su prosvjedovali u vojnoj zoni u blizini granice s Jordanom, a glasnogovornik izraelske vojske Yoav Mordehai je priznao da je bilo "ozbiljnih izgreda" na Zapadnoj obali. "To su kriminalci, židovski teroristi koji napadaju vojnike koji ih brane i čuvaju sigurnost Izraela", upozorio je ministar Matan Vilnai. Premijer Benjamin Netanyahu je također osudio izgred, a ministar obrane Ehud Barak je u priopćenju poručio da "nasilničke akcije skupine ekstremističkih kriminalaca imaju značajke terorizma te su neprihvatljive".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙