FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ŽENEVA - Dužnička kriza eurozone pogodila je tržišta u nastajanju, poglavito u istočnoj Europi, jer su ulagači neskloni riziku iz njih povlačili sredstva, ocijenila je u novom izvješću Banka za međunarodna poravnanja (BIS). Povlačenje sredstava fondova s tržišta u nastajanju vremenski se poklopilo s priljevom 85 milijardi dolara u eurozonu, što proizlazi iz smanjenja imovine izvan europske monetarne unije. Najveći dio te imovine završio je u Francuskoj. Silazni trend brine analitičare jer bi smanjenje kreditnih plasmana banaka eurozone prema kompanijama i kućanstvima na tržištima u nastajanju moglo dodatno usporiti gospodarski rast, napominju u BIS-u. Velike banke, uključujući njemački Commerzbank i talijanski UniCredit, objavile su da će smanjiti nove kredite u regiji. Austrija je također nametnula veću disciplinu svojim bankama, koje su najveći zajmodavci u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Ulagači su sigurna utočišta za svoju imovinu pronašli na tržištima obveznica u SAD-u, Kanadi, Australiji i nekim sjevenoeuropskim zemljama, te u ulaganjima u Japan.

PARIZ - Dogovor europskih čelnika o jačanju proračunske discipline prošli tjedan u Bruxellesu "stvara uvjete za oporavak i izlazak iz krize", ocijenio je u ponedjeljak u razgovoru za Le Monde francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. "Taj summit označava odlučujuću etapu prema europskoj integraciji. Stvara uvjete za oporavak i izlazak iz krize", rekao je Sarkozy u intervjuu dnevnika od utorka, čiji su izvaci objavljeni na internetskim stranicama lista. Dogovor o jačanju proračunske stege prihvatilo je 17 država članica eurozone, a vjerojatno će mu se pridružiti i sve ostale države članice EU-a osim Britanije. Upitan postoji li i dalje rizik od "eksplozije" Europe na koji je upozoravao prije summita, Sarkozy je rekao da bi volio da "može reći da je posve otklonjen". "Ipak ću se suzdržati", rekao je. "Učinili smo sve što je bilo moguće. U savršenom svijetu, u teoriji, trebalo bi učiniti više, no značajka čovjeka vlasti, državnika, je da radi s onim što je realno." "Euro je u srcu Europe. Ako eksplodira, Europa neće izdržati. Kriza povjerenja i vjerodostojnosti eura nosila je dakle rizik za opstanak Europske unije", rekao je.

LONDON - Agencija Moody's objavila je da će u prvom tromjesečju 2012. preispitati kreditni rejting svih zemalja Europske unije budući da na prošlotjednom summitu EU-a nisu usvojene odlučne političke mjere. "Izostanak mjera za stabilizaciju tržišta kredita u kratkom roku znači da su eurozona i Europska unija i dalje podložne novim šokovima i da je kohezija eurozone i dalje ugrožena", tumače u Moody'su. "S obzirom da ponovo nisu usvojene odlučne mjere, unatoč nedavnom summitu eurozone, Moody's Investors Service potvrđuje da namjerava preispitati rejtinge svih zemalja EU-a u prvom tromjesečju 2012.".

MUMBAI - Indijska industrijska proizvodnja pala je u listopadu 5,1 posto, prvi puta u više od dvije godine, što je najnoviji u nizu signala da treće azijsko gospodarstvo čekaju teška vremena. Pad proizvodnje na godišnjoj razini predvodili su rudarski i industrijski sektor. Industrijska proizvodnja u Indiji nije pala od lipnja 2009. U listopadu prošle godine porasla je više od 11 posto. Mnogi ekonomisti upozoravaju da su indijske teškoće, uz probleme u svjetskom gospodarstvu, rezultat specifičnih domaćih okolnosti. Tvrde tako da je politička paraliza otežala podupiranje rasta, suzbijanje inflacije, zaustavljanje rasta proračunskog deficita, te preokretanje trenda slabljenja rupije.

MILANO - Tri vodeća talijanska sindikata pozvala su na trosatni štrajk protiv štednje i mirovinske reforme premijera Marija Montija u ponedjeljak kad je ministarstvo financija aukcijom prodalo obveznice za 7 milijarda eura uz nešto niži prinos, što je znak ublaživanja pritiska na tržišta. Sindikati CGIL, CISCL i UIL pozvali su članove da tri sata prekinu rad, što je prva njihova zajednička akcija u šest godina. Okupljanja su predviđena u cijeloj Italiji, također i pred zgradom parlamenta u Rimu gdje bi se okupljenima trebali obratiti sindikalni vođe u 16 sati. Protukrizni Montijev plan mješavina je mjera za smanjenje javnog duga za 20 milijarda eura i mjera za oživljavanje gospodarstva s više od 10 milijarda. Plan predviđa i rezanje potrošnje, povećanje poreza na nekretnine te novo povećanje PDV-a bude li potrebno.

PARIZ - Francuski div u segmentu nuklearne energije Areva zatražio je neposredno uoči otvaranja pariške burze da se obustavi trgovina njegovim dionicama, izvijestili su iz kompanije. Očekuje se da će Areva, inače u većinskom državnom vlasništvu, tijekom dana objaviti veliki gubitak i najaviti ukidanje radnih mjesta, kao i novi strateški plan za preustroj međunarodnog poslovanja. Prošlog su mjeseca neimenovani izvori otkrili agenciji AFP da Areva planira ukinuti najmanje 2.700 radnih mjesta i srezati ulaganja za 40 posto kako bi do 2015. godišnje uštedjela najmanje 750 milijuna eura. Otkazi će najvjerojatnije pogoditi njezino poslovanje u Njemačkoj, gdje je najavljeno zatvaranje svih reaktora do kraja 2022. godine.

BERLIN - Njemački gigant teške industrije ThyssenKrupp objavio je da je dogovorio prodaju brodograđevnog poslovanja Blohm + Voss britanskoj investicijskoj tvrtki Star Capital Partners za neobjavljeni iznos. ThyssenKrupp, proizvođač čelika, dizala, podmornica i auto dijelova, priopćio je da je odlučio prodati brodograđevno poslovanje u sklopu strategije za optimiziranje poslovnog portfelja. Očekuje se da će sporazum, koji još moraju odobriti nadležni regulatori, biti finaliziran u prvom tromjesečju 2012. ThyssenKrupp nije objavio cijenu transakcije a njemački poslovni dnevnik Handelsblatt naveo je da je niža od 100 milijuna eura.

LONDON - Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima slijedom zabrinutosti ulagača da europski sporazum za područje eurozone možda neće biti dostatan kako bi se suzbila dužnička kriza ili podržao rast u eurozoni. Barel sirove nafte pojeftinio je tako na tržištu u Londonu 1,57 dolara, na 107,05 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena bila u minusu 1,52 dolara i iznosila je 97,89 dolara. Sve zemlje EU-a, osim Britanije, pristale su prošloga tjedna na strože proračunske propise i kreću se prema fiskalnoj uniji. Osigurat će također 200 milijardi eura za MMF preko bilateralnih kredita kako bi se suzbila kriza u eurozoni. Međutim pregovori bi mogli trajati tri mjeseca i zahtijevat će možda i raspisivanje referenduma u pojedinim zemljama, kao što je Irska. Ulagače brine da dugoročne mjere možda neće biti dostatne kako bi se otklonila kratkoročna kriza financiranja u jednom ili više zaduženih gospodarstava eurozone. Proračunski rezovi također će vjerojatno podrazumijevati slabiji gospodarski rast u srednjoročnoj perspektivi. Oštriji pad cijena nafte spriječili su ohrabrujući podaci s kineskog tržišta. Tako je kineski uvoz sirove nafte porastao u studenom za 8,5 posto u odnosu na godinu ranije, na 5,52 milijuna barela dnevno.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što je Europska unija učinila korak naprijed prema fiskalnoj uniji, no pao je tečaj eura jer se ulagači plaše da taj napredak nije dovoljan za suzbijanje dužničke krize. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačale između 0,7 i 1,3 posto. Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 1,2 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,5 posto.

NEW YORK - Tek što su nakon prošlotjednog summita EU-a ublažena strahovanja od širenja dužničke krize, ulagače na Wall Streetu počinju brinuti posljedice te krize, zbog koje je sve izvjesna nova recesija u eurozoni. Zahvaljujući dogovoru 26 od 27 članica Europske unije o jačanju fiskalne discipline, što bi trebalo pomoći rješavanju dužničke krize eurozone, prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 1,4 posto, na 12.184 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.255 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 2.646 bodova. Kako se bliži kraj četvrtog tromjesečja, tako analitičari smanjuju procjene rasta zarada kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu. Anketa također pokazuje da je odnos između kompanija sa smanjenim i onim s povećanim procjenama dosegnuo najvišu razinu od 2001. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙