FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 12. prosinca 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

MEGEVE

Devet originalnih skulptura Salvadora Dalija, od kojih je jedna visoka sedam metara, postavljeno je ovih dana na skijalištu u Megeveu, u francuskim Alpama, tom prigodom pretvorenom u muzej na otvorenom. Okružena planinama u snijegu na više od 1700 metara, brončana skulptura "Alica u zemlji čudesa" slavnog katalonskog umjetnika ponosno krasi vrh skijaških staza. Skulptura je helikopterom dopremljena na skijalište koje je proteklog vikenda otvoreno. Procijenjene vrijednosti od 2,8 milijuna eura, djelo koje je stiglo iz Šangaja postavljeno je vrlo obazrivo na postolje na skijalištu. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja. Najimpozantnija skulptura "Svemirski slon", visoka sedam metara, moći će se razgledati na seoskom trgu.

RIM

Dvojica francuskih turista su privedena u subotu dok su pokušavali ispisati svoja imena na jednom od stupova Koloseuma, priopćili su u nedjelju rimski karabinjeri. Obojica su stara oko 25 godina i privedeni su zbog nanošenja štete povijesnom spomeniku. Talijanska je policija nedavno pojačala opohodnje oko spomenika svoje kulturne baštine kako bi spriječila sve učestalije vandalizme. Koloseum, čija je gradnja počela između 70. i 72. godine za vladavine cara Vespazijana, najveći je amfiteatar izgrađen tijekom Rimskog carstva. Mogao je primiti između 50.000 i 75.000 gledatelja, a koristio se i za borbe gladijatora. Broj posjetitelja Koloseuma je narastao u posljednjih desetak godina s jednog na šest milijuna na godinu nakon uspjeha filma Ridleya Scotta "Gladijator".

LONDON

David i Victoria Beckham potrošili su 35 tisuća funta (oko 305 tisuća kuna) na božićna drvca i ukrase za svoj engleski dom, objavio je list Mirror. Bivša članica grupe Spice Girls unajmila je specijaliziranu londonsku prodavaonicu "Fortnum and Mason" da u njihovoj kući u Hertfordshireu postavi i ukrasi šest božićnih jelki. Svaka jelka visoka je oko tri metra. "David i Victoria vole sve oko božićne sezone i htjeli su da sve bude jako posebno za njihova tri sina i kćer Harper, kojoj je ovo prvi Božić", rekao je jedan od dekoratera za Mirror. "Victoria je birala i željela je samo najbolje", dodao je.

LJUBLJANA

Slovenski premijer na odlasku Borut Pahor otkrio je da da od političara s kojima se susretao tijekom svog trogodišnjeg mandata najviše cijeni Jeana Claudea Junckera, luksemburškog premijera i predsjednika eurozone. Juncker je pouzdani političar i lider kod kojega dobijete osjećaj da mu možete vjerovati, od njega bih na primjer mogao kupiti automobil ili mu povjeriti na čuvanje vlastitog sina, rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju koji je emitiran u nedjelju, ali je snimljen prošlog tjedna, pred same parlamentarne izbore na kojima su Pahorovi Socijalni demokrati (SD) dobili 10 mjesta u parlamentu sa 90 zastupnika. Iako se radi o velikom padu potpore birača u odnosu na redovne izbore 2008. godine, kad je stranka dobila skoro tri puta više glasova, Pahor je rekao da želi ostati u slovenskoj politici iako ima inozemne ponude za posao "u privatnom sektoru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙