FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostavka peruanskog premijera Salomona Lernera

LIMA, 11. prosinca 2011. (Hina/AFP/Reuters) - Peruanski premijer Salomon Lerner u subotu je podnio ostavku, u pismu upućenom predsjedniku Ollanti Humali.

Lerner, inače desna ruka peruanskog predsjednika, došao je na mjesto premijera prije oko pet mjeseci. Po peruanskom zakonu, njegova ostavka pokrenut će i ostavku njegove 17-očlane vlade.

Do ostavke dolazi u sklopu uobičajene prakse u Peruu po kojoj cijela vlada u prosincu svake godine podnosi ostavku kako bi predsjedniku ostavila slobodne ruke da pokrene eventualne promjene ili njene članove zadrži na dužnosti.

"S ciljem da Vas učinim potpuno slobodnim za promjene koje su bile spominjane, dajem neopozivu ostavku na dužnost", napisao je Lerner u pismu predsjedniku Humali, bivšem vojnom čelniku nacionalističke ljevice.

Salomona Lernera, poslovnog čovjeka koji je bio najjači čovjek centra u vladi i koji je pomogao Humali odbaciti ljevičarski imidž i osvojiti izbore u lipnju, zamijenit će, po odluci predsjednika Humale, Oscar Valdes, bivši vojni časnik, koji je do sada bio ministar unutarnjih poslova. Prema vladinim izvorima, Humala, koji je bio profesionalni vojnik prije nego li je ušao u politiku, zamolio je Lernera da napusti mjesto premijera i omogući mu da izgradi više "kohezije" u ideološki raznolikom kabinetu.

Oporbeni zastupnici kritiziraju Lernerov odlazak s mjesta premijera kao preuranjen. Neki od njih izražavaju zabrinutost da je Humala bio pod pritiskom ljevičara da ukloni umjereno orijentirane političare iz vlade te da ovaj potez može značiti i više autoritarnog stila vladanja nakon što je prošlog tjedna već proglašeno izvanredno stanje kako bi se slomili prosvjedi koji su izbili u vezi s projektom rudnika zlata. Peruansku vladu uzdrmali su prosvjedi protiv projekta vrijednog 4,8 milijuna dolara koji je predložila američka tvrtka Newmont Mining. Humala je prošlog tjedna dao posebne ovlasti vojsci i policiji kako bi se slomili prosvjedi koji su zaustavili promet na cestama te zatvorili škole i bolnice u regiji Cajamarca.

Lerner je osobno prošloga vikenda satima pregovarao s čelnicima prosvjeda no nije uspio postići sporazum, što je ubrzalo predsjednikovu odluku o uvođenju posebnih mjera.

Predsjednik Humala pobijedio je na izborima u lipnju zahvaljujući obećanjima da će povećati socijalna davanja ruralnim područjima kako bi se pomoglo smanjiti socijalne konflikte oko prirodnih izvora istodobno obećavši tvrtkama da će njihova ulaganja biti sigurna u rastućem peruanskom gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙