FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Sjedinjene Države u petak su pozvale ruske vlasti, ali i protivnike Vladimira Putina na smirenost, uoči održavanja prosvjeda kojim Rusi žele izraziti nezadovoljstvo i osporiti premijerovu pobjeda na zadnjim parlamentarnim izborima. Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je optužio SAD da potiče na osporavanje rezultata parlamentarnih izbora, posebno "prozivajući" američku državnu tajnicu Hillary Clinton koja je javno kritizirala nepravilnosti zabilježene na ruskim izborima. Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland u petak je podsjetila da SAD podupire pravo Rusa, kao i svih ostalih naroda, na mirne prosvjede. "Od prosvjednika, ali i od pripadnika snaga sigurnosti tražimo da imaju na umu kako se prosvjedi trebaju održati u miru", rekla je. Clinton je u četvrtak odbacila Putinove optužbe prema kojima je Washington financirao rusku oporbu. Ruska oporba u petak se pripremala za prosvjede tijekom kojih će deseci tisuća Moskovljana i stanovnika ostalih gradova u subotu izraziti nezadovoljstvo zbog pobjede Putinove stranke Jedinstvena Rusija na parlamentarnim izborima, održanim 4. prosinca.

MALA SUBOTICA - Potpisivanje ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u petak je svečano obilježeno u krugu poduzeća Haix u Maloj Subotici u Međimurju, jednom od najuspješnjih primjera njemačko-hrvatske gospodarske suradnje, uz sudjelovanje njemačkog veleposlanika u RH Bernda Fischera i međimurskog župana Ivana Perhoča. "Ovo je veliki dan za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju", kazao je u Maloj Subotici veleposlanik Fischer. Za poduzeće Haix d.o.o., Fischer rekao da je to jedan od najuspješnijih primjera njemačko-hrvatske suradnje i ogledni primjer investicije koja spaja visoku tehnologiju, tradiciju, ekološku održivost i ekonomsko-socijalni napredak lokalne zajednice. Fischer je kazao da proslava u Maloj Subotici ima dvojako značenje; naglašava važnost regija, gradova i općina izvan metropole te utjecaj malih i srednjih poduzeća u europskom procesu ujedinjenja. Hrvatska će, ulaskom u EU 2013. otvoriti vrata i postati dio jednog od najvećih svjetskih tržišta, zaključio je Fischer. Haix je došao u Hrvatsku prije šest godina kupivši pogone posrnule čakovečke obućarske tvrtke Jelen. Prošle godine u gospodarskoj zoni Male Subotica na površni od 5.770 m2 izgrađen je novi proizvodni pogon, a tvrtka je zaposlila 560 ljudi. Dnevno se proizvede između 2500 do 3000 pari zaštitne obuće, a kupci su, između ostalih, američka policija, hrvatska i njemčaka vojska te vatrogasci iz brojnih europskih zemalja.

WASHINGTON - Trenutačni favorit u utrci za republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima, Newt Gingrich, u intervjuu za židovsku televiziju "The Jewish Channel" u SAD-u, Palestince je nazvao "skupinom terorista" i "izmišljenim narodom". Izrugujući se naporima administracije predsjednika Baracka Obame da postigne mir na Bliskom istoku, Gingrich je izjavio kako "biti nepristran, kada je riječ o demokraciji u kojoj se poštuje pravna država i kada se, s druge strane, radi o skupini terorista koji svakodnevno ispaljuju rakete, zapravo ne znači biti nepristran, već znači favorizirati teroriste". U razgovoru za The Jewish Channel bivši je predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa optužio Palestinsku samoupravu, koja priznaje pravo na postojanje Izraela, da, zajedno s islamističkim pokretom Hamas dijeli "veliku želju za uništenjem Izraela". Predsjednik Obama i njegova administracija "imaju iluzije" o stanju na Bliskom istoku, kazao je, izrazivši sumnju u legitimnost palestinskih želja za stvaranjem vlastite države.

WASHINGTON - Američki poslovni magnat Warren Buffett najavio je u intervju u emisiji "60 Minutes" TV mreže CBS, koja će se emitirati ove nedjelje, da je izabrao sina Howarda kao svog nasljednika na čelu multinacionalnog konglomerata Berkshire Hathaway. Stariji Buffett (81), kazao je da će njegov sin poslužiti kao "čuvar vrijednosti" tvrtke, a ne glavni izvršni direktor, sve dok uprava društva bude to odobravala, izvijestio je u petak navečer magazin Forbes u online izdanju. Kada drugi najbogatiji Amerikanac - Warren Buffett umre, 56-godišnji Howard bit će "ne-izvršni predsjednik", što bi bio neplaćeni položaj. Howard Buffett ili "Howie", kako ga zovu u obitelji, neće izravno utjecati na strategiju investicijske tvrtke Berkshire, već će zadržati svoj svakodnevni posao farmera koji proizvodi kukuruz i soju. Cijena dionica Berkshire Hathawaya ostala je uglavnom nepromijenjena nekoliko sati nakon objave vijesti o nasljedniku "Čarobnjaka iz Omahe", vjerojatno zbog neizvršne prirode Howardove buduće uloge. S dionicama tvrtke kojoj je sjedište u u Omahi, u saveznoj državi Nebraska, trgovalo se po cijeni od preko 100.000 dolara po komadu.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez navodno je otkazao put u Argentinu i Brazil, rekavši da treba ostati kod kuće kako bi se bavio s poplavama i klizištima izazvanim jakim kišama. Chavez je planirao nazočiti inauguraciji ponovno izabrane argentinske predsjednice Cristine Fernandez u subotu, i potom posjetiti bivšeg brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu, kojem je nedavno dijagnosticiran rak. Lulina nevladina organizacija Citizenship Institute je objavila da je 57-godišnji Chavez otkazao posjet kako bi pratio razvoj situacije kod kuće. Venezuelansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je potvrditi te informacije. Predsjednik Venezuele imao je zloćudni tumor u području zdjelice koji mu je uklonjen u lipnju, nakon čega je prošao četiri kruga kemoterapije. On je rekao da više nema rak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙