FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska traži oprost za pokolj u Indoneziji

RAWAGEDE, 9. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Nizozemska je u petak službeno zatražila oprost od Indonezije zbog pokolja koji su njezine kolonijalne snage počinile blizu Jakarte 1947., dvije godine prije proglašenja neovisnosti te otočne države u jugoistočnoj Aziji.

"Uime nizozemske vlade tražim oprost za tragediju koja se 9. prosinca 1947. dogodila u Rawagedeu", rekao je nizozemski veleposlanik u Indoneziji Tjeerd de Zwaan, u prigodi 64. obljetnice pokolja u tom mjestu zapadno od Jakarte.

Kada je diplomat ponovio svoju ispriku na indonezijskom, prolomio se pljesak nekoliko stotina stanovnika što su došli sudjelovati na svečanosti u središtu mjesta, dok su neki plakali.

9. prosinca 1947., u vrijeme sukoba koji se završio proglašenjem neovisnosti Indonezije 1949., nizozemski vojnici su, goneći pobunjenike, bez razlike ubijali muškarce i žene, pri čemu je život izgubilo 150 ljudi, po Den Haagu, a 431 po zakladi KUKB koja pomaže žrtvama.

Nizozemska je priznala da je pokolj počinjen, pa je 2009. na to ime uplatila lokalnim vlastima 850.000 eura, ali Den Haag nikada nije htio zatražiti oprost ni govoriti o "odšteti", smatrajući da je to pitanje službeno riješeno.

No 14. rujna sud u Den Haagu presudio je da nizozemska država mora isplatiti odštetu pravnim nasljednicima žrtava.

Zatim je postignut dogovor o visini odštete koja iznosi 180.000 eura, a dijeli ju devet osoba koje su tužile Haag: jedna preživjela osoba i osam udovica. Jedna među njima je u međuvremenu umrla, kao i osoba koja je jedina bila preživjela pokolj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙