FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Retrospektiva Šime Vulasa u Modernoj galeriji

ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Retrospektiva stvaralaštva akademika Šime Vulasa, jednog od najistaknutijih autora poslijeratnog suvremenog hrvatskog kiparstva otvara se 20. prosinca u zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Bit će izloženo 150 djela nastalih u rasponu od 1957. do 2011., odnosno od najranijih akademskih crteža i skulptura iz 50-tih godina, preko radova antropomorfnih oblika i pročišćene forme nastalih pod utjecajem Henryja Moorea i Constantina Branciusa do totema koji su označili prekretnicu u smislu pronalaženja kiparskog govora na kojem je utemeljio svoju inovativnu morfologiju i motiviku.

Jedra, svijeće, jarboli, katarke, gradovi, orgulje, portali i tvrdalji motivi su koji prevladavaju u Vulasovu opusu. Ove reminiscencije na zavičaj, izvedene poglavito u drvu i oblikovane fragmentiranjem te slaganjem segmenata u ritmički pokrenute plastičke cjeline, nedvosmisleno pokazuju da je kiparov put duboko osoban i savršeno usklađen sa strujom hrvatske likovne umjetnosti koja modernizam gradi na temeljima tradicije.

Važan dio retrospektive, kako najavljuju iz Galerije, čini sakralna dionica Vulasova opusa čiji opseg i značaj izložba svjedoči nizom izvanrednih križeva, raspela svijećnjaka i drugih djela liturgijske namjene.

Vrsna foto-uvećenja ponajboljih umjetnikovih spomeničkih i kiparskih ostvarenja u javnim prostorima upotpunjuju ovu retrospektivnu sintezu Vulasova dosadašnjeg više od pet desetljeća dugog i plodnog stvaralaštva najviše umjetničke vrijednosti, napominju organizatori izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙