FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: tematska sjednica o dječjim vrtićima

ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Tematska sjednica Odbora za obrazovanje i šport zagrebačke Gradske skupštine, održana danas na temu financiranja dječjih vrtića u Zagrebu, nije dala odgovor na pitanje koliko je djece upisano, koliko ih je na listama čekanja i koliku cijenu roditelji plaćaju.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, odgovarajući na upite članova skupštinskog Odbora i Udruge "Vrtići za sve" o tome što će biti s uplatnicama koje stižu roditeljima za vrtiće, rekao je da do kraja prosinca ove godine i donošenja novog gradskog proračuna "još nitko ne zna što će s tim biti".

Tada će se znati i plaćaju li roditelji više po dohodovnom cenzusu gradonačelnika Milana Bandića (od 0 do 2000 tisuće kuna) ili po odluci zagrebačke Gradske skupštine iz travnja ove godine (200 i 400 kuna), odgovorio je Lovrić na pitanje zastupnice Ivane Horvat Mlinar (SDP) ima li Gradska uprava odgovor koji je model naplate vrtića u Zagrebu zaživio.

Lovrić nije odgovorio ni na pitanje hoće li, nakon izglasavanja nove cijene vrtića, biti sankcionirani oni roditelji koji su uplaćivali manje ili će se pak vraćati novac onima koji su uplaćivali veće iznose.

Na upit Ivane Horvat Mlinar (SDP) što treba učiniti roditelj nakon što dobije opomenu o dugovanju od nekoliko tisuća kuna za boravak djeteta u vrtiću, a obveze je podmirivao u skladu s odlukom Skupštine, Lovrić je odgovorio da će se "to znati nakon 31. prosinca". "Ako ste sve podmirili, nemate dugova, to je jedino što mogu reći", rekao je Lovrić.

Predsjednica skupštinskog Odbora Danira Bilić ustvrdila je da nova odluka o cijenama vrtića, koju Skupština treba donijeti ovoga mjeseca u sklopu proračuna za 2012. godinu, neće riješiti postojeći problem, jer će, kaže, problemi cijena vrtića iz razdoblja od srpnja do prosinca ove godine i dalje ostati neriješeni.

Neslužbeno se doznaje da će gradonačelnik za drugo čitanje pripremiti model po kojemu bi svi roditelji vrtić za djecu u Zagrebu plaćali 300 kuna.

Tijekom dvosatne rasprave na tematskoj sjednici skupštinskog Odbora predstavnici Udruge "Vrtić za sve" upozorili su na brojne manjkavosti primjene dohodovnog cenzusa u naplati vrtića proteklih mjeseci u Gradu Zagrebu, ocjenjujući da je dokumentacija za utvrđivanje dohotka roditelja "krnja i podložna krivotvorenju", a da vrtići nemaju instrumente utvrditi "prima li roditelj doista minimalac i je li netko doisita nezaposlen".

"Velik dio roditelja u Zagrebu danas ima besplatan vrtić, što nije odraz realnog stanja", upozorila je Petra Razić Rogić iz udruge "Vrtić za sve", istaknuvši da je nastali kaos sa cijenama vrtića nedopustiv u trenutku kada se Republika Hrvatska priprema pristupanju Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙