FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavom "Enciklopedija izgubljenog vremena" završavaju Krležini dani

OSIJEK,8. prosinca, 2011.(Hina) - Večerašnjom predstavom "Enciklopedija izgubljenog vremena" Slobodana Šnajdera u izvedbi varaždinskog HNK-a završavaju 22. Krležini dani u Osijeku, koji su počeli 5. prosinca.

Kazališno-teatrološka manifestacija Krležini dani održava se od 1987. godine, kada je u Osijeku postavljen spomenik Miroslavu Krleži akademske kiparice Marije Ujević.

Tijekom svih ovih godina, rekao je intendant osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Božidar Šnajder, na manifestaciji su uz hrvatska nacionalna kazališta sudjelovala i kazališta iz susjednh država pa je tako publika mogla vidjeti niz dobrih dramskih predstava. Ove godine najveće zanimanje izazvala je predstava "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda. Ulaznice za tu predstavu "doslovce su planule" rekao je Šnajder, izrazivši zadovoljstvo što se djelo hrvatskog književnika prikazuje u susjednoj državi.

Tema ovogodišnjeg znanstvenog skupa bila je "Naši i strani povjesničari hrvatske drame i kazališta, teatrolozi i kritičari", a koja je po ocjeni dr. Branka Hećimovića, voditelja ovogodišnjih Krležinih dana iznimno važna jer je teatrologija još uvijek mlada "grana" humanističkih znanosti.

Tijekom ovogodišnjih Krležinih dana između ostalog predstavljena je knjiga "Uvod u suvremenu teatrologiju" Borisa Senkera, kao i zbornik radova s prošlogodišnjih Krležinih dana. Sudjelovali su brojni domaći i strani znanstvenici, teatrolozi i kazalištarci, koji su iznijeli niz novih saznanja iz tih područja i kulture općenito.

Organizatori 22. Krležinih dana su Hrvatsko narodno kazalište Osijek, HAZU-ov Zavod za književnost i teatrologiju Zagreb i Filozofski fakultet osječkog Sveučilišta J.J. Srossmayer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙