FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND zabrinut zbog poziva na svjedočenje novinara koji piše o Kamenskom

ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas zabrinutost zbog, kako kažu, pritisaka kojima je od strane Državnog odvjetništva izložen novinar portala Index.hr Ilko Ćimić, koji već duže vrijeme prati slučaj Kamensko.

Državno odvjetništvo naložilo je za danas u podne obavijesni razgovor s Ilkom Ćimićem kao svjedokom zbog odavanja službene tajne, iako je, kako kažu u HND-u, riječ o predmetu od velikog javnog interesa koji još uvijek nije u istrazi i nema oznaku tajnosti.

"Posebno zabrinjava činjenica da je DORH odlučio saslušati Ćimića na zahtjev osoba koje se povezuje s aferom Kamensko", stoji u priopćenju HND-a u kojemu smatraju da Državno odvjetništvo time vrši neprimjereni pritisak na novinara.

U HND-u na kraju ističu da podupiru istraživanja koja idu u pravcu razotkrivanja slučajeva kriminalne privatizacije.

Novinar Ćimić pozvan je u zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka u postupku pokrenutu zbog odavanja službene tajne u slučaju Kamensko, o kojemu je Ćimić napisao više članaka.

I u redakciji Indexa su poziv ocijenili udarom na medije i kao prijetnju s ciljem da novinar odustane od daljnjeg istraživanja i objavljivanja dokumenata o aferi Kamensko te umiješanosti novinskog izdavača Ninoslava Pavića i vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

U općinskom državnom odvjetništvu su takve ocjene odbacili. Kažu da je Ćimić pozvan u svojstvu svjedoka i da su po Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o državnom odvjetništvu bili dužni tako postupiti jer su 15. studenog od zagrebačkog odvjetnika Rajka Mlinarića zaprimili kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela odavanja službene tajne.

Mlinarić je prijavu protiv nepoznatog počinitelja podnio u ime Romana Kroga, koji je to zatražio jer je u medijima objavljen njegov svjedočki iskaz u slučaju Kamensko.

Krog je direktor tvrtke "ARS projekt nekretnine", po pisanju Indexa, jedne od 13 tvrtaka koje su povezane s propašću Kamenskog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙