FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potrošnja u listopadu porasla 1,8 posto, iznad očekivanja

ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - U listopadu je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj porastao za 1,8 posto na godišnjoj razini, što je snažniji rast nego mjesec dana prije i veći od očekivanja.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu nominalno porastao za 5,5, a realno za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To predstavlja ubrzanje rasta, s obzirom da je u rujnu potrošnja ojačala 1 posto. Novi je podatak, također, bolji od očekivanja.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je potrošnja u listopadu porasla 0,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se od stagnacije do rasta potrošnje za 1,2 posto.

„Podatak o potrošnji ugodno je iznenadio, s obzirom da se očekivala niža stopa rasta zbog smanjenog utjecaja turističke sezone na potrošnju“, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Posljednjih mjeseci rast prometa u trgovini na malo poticala je dobra turistička sezona, no kako je njezin vrhunac prošao, u listopadu se očekivao slabiji utjecaj turizma na potrošnju.

Usporavanje rasta potrošnje očekivalo se i zbog slabosti tržišta rada, odnosno rasta nezaposlenosti i niže razine raspoloživog dohotka.

Tek će struktura potrošnje, koja će biti objavljena u cjelovitom izvješću o prometu na malo za dva tjedna, točno rasvijetliti uzroke ubrzanja rasta potrošnje. No, idućih se mjeseci ponovno očekuje usporavanje rasta.

„Fundamentalna slika o tržištu rada, plaća i kreditiranja, kao i loš sentiment zbog najava nove recesije u eurozoni, pa i kod nas, ne ukazuju na podršku osobnoj potrošnji. Stoga idućih mjeseci očekujem stagnaciju potrošnje i veći oprez potrošača“, zaključuje Alen Kovač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙