FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro autor "Krteka"

PRAG, 30. studenog 2011. (Hina/Reuters) - U dobi od 90 godina umro je Zdenek Miler, autor Krteka, krtice iz popularnih čeških crtanih filmova koji su zabavljali djecu po cijelom svijetu više od pola stoljeća, izvijestila je češka televizija.

Miler je prvi crtani film s glavnim likom Krtekom, pod naslovom "Kako je krtica dobila svoje hlače", stvorio 1957. a Krtek je postao popularan i daleko van granica tadašnje komunističke Čehoslovačke.

S Krtekom u glavnoj ulozi snimljeno je oko 50 filmova, a popularna krtica je u Češkoj od milja nazivana "Krteček".

Filmovi su prikazivali uglavnom miroljubive dogodovštine glavnog lika, crnokose krtice velikih očiju, i njegovih prijatelja životinja. Gledani su u više od 80 zemalja, od mnogih europskih zemalja sve do Japana.

Lutka Krteka pratila je astronauta Andrewa Feustela, čija je supruga češkog podrijetla, od drugog do posljednjeg leta shuttleova, američkih raketoplana.

Međunarodnoj privlačnosti Krteka pomogla je činjenica da niti jedan od likova nije govorio nego su se izražavali neverbalno a njihov je "jezik" nastao iz snimaka Milerove dvije kćerkice dok su bile bebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙