FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

BRATISLAVA

Slovačka vlada u srijedu je prihvatila Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, javila je slovačka agencija TASR. Agencija podsjeća da će ugovor stupiti na snagu kada se predaju svi ratifikacijski dokumenti, odnosno kada ratifikacijski proces bude dovršen u svih 27 zemalja članica Europske unije, te da će Hrvatska o njemu održati referendum. U Slovačkoj, ratifikacijski proces uključuje izglasavanje pristupnog ugovora u parlamentu te nakon toga potpis predsjednika Ivana Gašparoviča. Europski parlament o hrvatskom pristupnom ugovoru trebao bi glasovati na plenarnoj sjednici u četvrtak u Bruxellesu.

BRUXELLES/STRASBOURG

Stručna skupina Vijeća Europe za borbu protiv trgovine ljudima objavila je u srijedu prvo izvješće o Hrvatskoj u kojem se pozdravljaju mjere koje su hrvatske vlasti do sada poduzele u tom području. Konvencija Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima stupila je na snagu 1. veljače 2008. godine, nakon što su je ratificirale sve zemlje članice te paneuropske organizacije. Sukladno Konvenciji, Stručna skupina za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) nadzire primjenu te konvencije u zemljama članicama. GRETA je u srijedu objavila prvo izvješće za Hrvatsku. GRETA smatra da bi hrvatske vlasti trebale "poboljšati praktičnu provedbu postojećeg okvira protiv trgovine ljudima", s posebnim naglaskom da nijedna žrtva trgovine ljudima ne ostane neidentificirana. Glede identifikacije, posebice se traži proaktivniji pristup kada su djeca žrtve trgovine ljudima te kada je riječ o trgovini s ciljem radnog izrabljivanja.

ZAGREB

Tajništvo Haaškoga suda produljilo je nadzor komunikacije vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i nad vojvođanskim Hrvatima, s njegovim pravnim savjetnicima na još mjesec dana, objavila je u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu glasnogovornica suda Nerma Jelačić. Šešelju je nadzor komunikacije, odnosno nadzor posjeta, telefonskih razgovora s pravnim savjetnicima i dopisa, uveden prije mjesec dana zbog sumnji da je povlaštene razgovore s pravnim savjetnicima zloupotrebljavao kako bi dogovarao objavljivanje zaštićenih podataka na svojoj internetskoj stranici i time ometao provođenje pravde.

SARAJEVO

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik otvorili su u srijedu dionicu autoceste od Banje Luke prema Bosanskoj Gradiški dugu 26,5 kilometara. Gradnja kilometra autoceste na ravnom i nezahtjevnom terenu između Banje Luke i Bosanske Gradiške stajala je više od 7 milijuna konvertibilnih maraka (oko 3,5 milijuna eura), a kasnila je više od godinu dana u odnosu na planirane rokove.Dionica puštena u promet u srijedu zapravo je dio autoceste koja treba povezati Banju Luku s najprometnijim graničnim prijelazom između BiH i Hrvatske kod Gradiške, što je projekt koji bi u konačnici trebao stajati 320 milijuna KM (160 milijuna eura).Za sada je to još uvijek projekt jer nije izgrađena spojna petlja kod Banje Luke, a gradnja mosta preko Save još je u fazi planiranja i njegova gradnja neće početi prije 2013. godine.

LONDON

Velika Britanija razmatra poduzimanje "oštrih akcija" nakon zauzimanja svog veleposlanstva u Iranu, izjavio je u srijedu premijer David Cameron.Cameron je istaknuo kako je njegova glavna zadaća u ovom trenutku pobrinuti se o sigurnosti osoblja britanskog veleposlanstva. "Nakon toga ćemo razmotriti poduzimanje nekih vrlo oštrih akcija kao odgovor na ovo grozno i besramno ponašanje Iranaca", kazao je Cameron u parlamentu.

ZAGREB

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u srijedu je "najoštrije" osudilo napad prosvjednika na britansko veleposlanstvo u Teheranu, koji je uslijedilo nakon uvođenja sankcija toj zemlji zbog spora oko iranskog nuklearnog programa. Također se ističe da Hrvatska dijeli zabrinutost međunarodne zajednice zbog ovakvog incidenta te se u cijelosti pridružuje osudama napada, u nadi da ovaj incident neće dugoročno naštetiti odnosima dviju zemalja, kao ni općoj stabilnosti u tom dijelu svijeta.

DAMASK

Sirija je u srijedu oslobodila 912 osoba uhićenih u prosvjedima protiv predsjednika Bašara al-Asada, no nasilan odgovor na prosvjede nastavlja se i sigurnosne snage ubile su dva civila kod grada Dere odakle je u ožujku krenuo prodemokratski ustanak, javljaju agencije. Oslobođeni su oni koji "ruke nisu okaljali sirijskom krvlju", javila je državna novinska agencija koja navodi da je pušteno 912 zatvorenika. U listopadu je iz zatvora pušteno 1.700 zatvorenika, a oslobađanje političkih neistomišljenika jedan je od prodemokratskih zahtjeva al-Asadovu režimu. Dva su civila ubijena u srijedu u sukobu sigurnosnih snaga s dezerterima kod Idleba blizu grada Dere, objavio je sirijski Opservatorij za ljudska prava, javlja agencija AFP. Opservatorij navodi da je režim u utorak ubio devet civila, među kojima osmogodišnju djevojčicu.

ANKARA

Turska je u srijedu objavila da je uvela sankcije protiv Sirije koje odmah stupaju na snagu te se tako pridružila Arapskoj ligi i zapadnim silama u uvođenju ekonomskih mjera protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. Turska je odlučila zamrznuti sredstva kojima raspolaže sirijska vlada i obustaviti sve kreditne transakcije s tom zemljom. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je na konferenciji za novinare da će Turska, najveća trgovinska partnerica Sirije i rastuća sila na Bliskom istoku, također blokirati sve isporuke oružja i vojne opreme Damasku kao dio mjera čiji je cilj uvjeriti Asada da okonča nasilje nad prosvjednicima. Visokim dužnosnicima Asadova režima i poslovnim ljudima koji podupiru njegov režim također će biti zabranjeno putovati u Tursku.

ABU DABI

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdalah bin Zajed Al Nahjane je u srijedu izrazio nadu da će Damask izbjeći arapske sankcije i prihvatiti promatrače. U nedjelju je Arapska liga uvela stroge sankcije protiv Sirije, prve takva opsega protiv jedne od svojih članica, i predvidjela zamrzavanje trgovinskih transakcija sa sirijskom vladom kao i bankovnih računa u arapskim zemljama. Sankcije sadržavaju i zabranu putovanja u arapske zemlje za sirijske dužnosnike, kao i ukidanje zračnih veza između arapskih zemalja i Sirije.

NAJPIDAV

Hillary Clinton je u srijedu doputovala u Mianmar, što je prvi posjet jednog američkog državnog tajnika toj zemlji u zadnjih 50 godina, s nadom da će dati "poticaj promjenama" u jednoj od najizoliranijih zemalja svijeta. Clinton je u Najpidavu, koji je hunta 2005. proglasila prijestolnicom umjesto Jangona, dočekana s velikom pompom. U gotovo pustom gradu bilo je raspoređeno više stotina policajaca. Kako navode američki čelnici, Clinton neće objaviti informaciju o ukidanju gospodarskih sankcija Mianmaru jer je za to potrebno odobrenje Kongresa. No visoki američki diplomati rijetko dolaze u ovakav posjet a da nisu spremni predložiti stanovite promjene. Clinton se u četvrtak treba sastati s predsjednikom Theinom Seinom, bivšim generalom i premijerom hunte koji se sada zauzima za reforme, prije nego u Jangonu bude razgovarala s Aung San Suu Kyi, nezaobilaznom sugovornicom zapadnih prijestolnica.

PEKING

Kina je u srijedu obznanila da podupire suradnju Zapada i Mianmara, gdje američka državna tajnica Hillary Clinton počinje povijesni posjet, ali je službeni list upozorio kako Kina ne želi da se "gaze" njezini interesi u toj zemlji. Kina je oduvijek bila velik i gotovo jedini saveznik različitih hunta koje su se od početka 1960-ih smjenjivale na vlasti u Mianmaru.

PEKING

Kina je u srijedu pozvala na nastavak šestostranih pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga nako što je Sjeverna Koreja obznanila da napreduje u obogaćivanju urana. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je rekao da se s obzirom na sadašnje okolnosti nadaju da će uključene strane poduzeti zajedničke napore i što prije nastaviti šestostrane pregovore. Sjeverna Koreja je u srijedu obznanila svoje napredovanje u obogaćivanju urana, navodno u civilne svrhe i odbacila prijetnje SAD-a koje zahtijevaju prekid njezinog nuklearnog programa, koji izaziva napetosti posljednjih godina.

KAIRO

Rezultati prvih parlamentarnih izbora organiziranih u trećini egipatskih pokrajina znat će se u četvrtak navečer, a ne u srijedu kao što je bilo najavljeno, izvijestila je državna televizija Televizija je, pozivajući se na izjavu predsjednika visokog izbornog povjerenstva (HCE) Abdela Moeza Ibrahima, javila da će se "rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora objaviti u četvrtak navečer".

LOS ANGELES

Interventne snage američke policije uklonile su u srijedu kamp prosvjedne akcije protiv Wall Streeta blizu sjedišta gradskih vlasti Los Angelesa i privele nekih 200 ljudi koji se oglušali o naredbu da se raziđu. Poslije ponoći oko 1.000 policajaca počelo je uklanjati šatorsko naselje okupljenih u akciju "Zauzmi LA" protiv gospodarske nestabilnosti i pohlepe bankara. Vlasti Los Angelesa tolerirale su prosvjedni logor dulje nego igdje u Sjedinjenim Državama, a gradonačelnik Antonio Villaraigosa čak je aktiviste opskrbljivao ogrtačima. Kako su se gradski dužnosnici počeli žaliti na kriminal, sanitarne teškoće i štetu nanesenu imovini, gradonačelnik se odlučio djelovati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙