FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapska liga poziva Siriju da potpiše arapski plan

KAIRO, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Šef Arapske lige Nabil Elaraby pozvao je Damask da potpiše arapski plan o okončanju nasilnog obračunavanja sirijskih vlasti s prosvjednicima i rekao je da bi to omogućilo ponovno razmatranje sankcija i drugih mjera poduzetih protiv sirijske vlade, javila je u ponedjeljak egipatska službena novinska agencija.

Elaraby je poslao pismo sirijskom ministru vanjskih poslova Validu al-Mualemu u kojemu kaže da bi potpisivanje tog dogovora omogućilo "ponovno razmatranje svih mjera koje je Liga poduzela".

Arapska liga većinom glasova je u nedjelju prihvatila oštre sankcije Siriji zbog obračuna sirijskih vlasti s prosvjednicima a katarski ministar vanjskih poslova je upozorio da bi, ako Arapi ne uspiju obuzdati krizu, mogle intervenirati strane sile.

Katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Hamad bin Jasim al-Tani ranije je rekao da Arapi žele izbjeći ponavljanje onoga što se dogodilo u Libiji gdje je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a dovela do NATO-ovih zračnih udara.

"Sve što radimo usmjereno je na to da se izbjegne upletanje", rekao je i dodao da ako međunarodna zajednica ne vidi da su Arapi "ozbiljni" ne može jamčiti da će takva akcija biti izbjegnuta.

Arapska liga je prihvatila sankcije koje uključuju zabranu putovanja za glavne sirijske dužnosnike, zamrzavanje sredstava povezanih s vladom predsjednika Bašara al-Asada, obustavu poslovanja sa središnjom sirijskom bankom i ulaganja u Siriju, rekao je šeik Hamad na konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙