FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pritisak na Assada da provede mirovni plan

KAIRO, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Sirija je izložena pritisku arapskih susjeda da prekine višemjesečno krvoproliće, nakon što je usuglašen plan o povlačenju vojske iz gradova, puštanju političkih zatvorenika i o pregovorima s oporbom.

"Sretni smo što smo postigli ovaj sporazum, a bit ćemo još sretniji kada se on odmah provede", rekao je premijer Katara Šeik Hamad bin Jassim al-Thani, predsjedatelj odbora Arapske lige koji stoji iza plana usuglašenog u srijedu u Kairu.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad vojnom silom pokušava ugušiti prosvjede potaknute pobunama diljem arapskog svijeta. On tvrdi da se bori protiv islamističkih militanata i naoružanih bandi.

UN procijenjuje da je u nemirima dosad poginulo 3.000 ljudi.

Sirijska oporba odbacila je Asadovu ponudu za razgovorima kao neiskrenu. Ispred sjedišta Arapske lige u Kairu okupila se skupina prosvjednika tražeći odlazak Asada s vlasti.

SAD su ponovile poziv Asadu da odstupi s dužnosti. "Naš stav ostaje da je predsjednik Asad izgubio legitimitet i da treba odstupiti", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Šeik Hamad rekao je da je Sirija pristala na potpuni prekid nasilja, puštanje zatvorenika, povlačenje vojske iz gradova i naselja te će predstavnicima Arapske lige i medijima dopustiti pristup tim područjima.

On je na konferenciji za novinare dodao da će Liga posredovati u kontaktima sirijskih vlasti s oporbom "kao pripreme za nacionalni dijalog u roku dva tjedna".

"Režim pokušava kupiti vrijeme. Pozivi na reforme i dijalog su laž i prevara", priopćilo je u srijedu oporbeno vijeće. Ono traži da Liga poduzme mjere koje uključuju izbacivanje Sirije iz članstva u toj organizaciji i potpora međunaordnoj zaštiti civila.

Arapska liga dosad nije suspendirala Siriju, niti je dala bilo kakav znak da podupire međunarodnu vojnu akciju kao što je bio slučaj Moamera Gadafija u Libiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙