FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska redovnica Lukrecija Mamić ubijena je u napadu naoružanih pljačkaša na samostan u Burundiju u nedjelju navečer, potvrdila je Hini u ponedjeljak Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH. Lukrecija Mamić bila je redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita). "U nedjelju oko 19.30 sati po našem vremenu naoružani pljačkaši ušli su u samostan i zatražili su novac. Sestre su im dale ono što su imale, a oni su ubili na licu mjesta sestru Lukreciju Mamić. Poglavaricu samostana sestru Carlu, koja je iz Italije, odveli su kao taoca zajedno s još jednim volonterom Talijanom i uzeli su samostanski automobil", rekla je za Hinu časna sestra Mara Božić iz Družbe sestara Službenica milosrđa. Po njezinim riječima, pljačkaši su poslije ubili toga volontera, a sestri Carli je jedan od napadača nožem izrezao ruke. Pošto je puštena prevezena je u bolnicu i zasad se ne zna hoće li joj trebati amputirati ruke. Sestra Lukrecija Mamić svoje misionarsko djelovanje počela je 1984. godine u Ekvadoru u Južnoj Americi, a u Burundi je došla 2002. godine. Pomagala je neishranjenima i oboljelima od AIDS-a.

ZAGREB - Novoizgrađena osnovna škola lokalnoj zajednici u Homaro Faroku u Afganistanu, projekta koji je realiziran u okviru razvojne pomoći Republike Hrvatske Islamskoj Republici Afganistan, svečano je predana u nedjelju, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Projekt izgradnje škole u predgrađu Mazar-al-Šarifa, na sjeveru Afganistana, pokrenut je tijekom sudjelovanja potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u srpnju prošle godine u Kabulu, a u okviru kojeg je i posjetio pripadnike kontingenta hrvatske vojske pri ISAF-u. U aktivnostima koordinacije i realizacije ovog projekta sudjelovalo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s Ministarstvom obrane. Škola raspolaže s pet učionica i drugim potrebnim prostorima, što će koristiti ukupno 250 djece iz Homaro Faroka i obližnjih afganistanskih sela. Homaro Farok je naselje s više od pet tisuća stanovnika, mahom povratnika iz izbjeglištva u susjednim zemljama. Do sada na tom području nije bilo nijedne izgrađene škole, a nastava na tom području u proteklom razdoblju odvijala se u tri šatora koji su služili kao učionice.

LJUBLJANA - Bivši slovenski premijer Janez Janša još nema odlučujuću prednost koja bi mu jamčila formiranje stabilne vlade nakon prijevremenih izbora u nedjelju 4. prosinca unatoč trendu rasta potpore biračkog tijela, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji. Prema zadnjoj anketi ljubljanskog "Dela", Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) u nedjelju bi mogla osvojiti 35 posto glasova, a stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića 23 posto. Pri tome Janšu kao najkompetentniju osobu za položaj premijera vidi 32, a Jankovića 22 posto ispitanika, pokazuje anketa objavljena u ponedjeljak. Aktualnog premijera Boruta Pahora, čijim bi Socijalnim demokratima (SD) moglo pripasti skoro 11 posto glasova, kao osobu primjerenu da i dalje vodi vladu vidi manje od osam posto birača, pokazala je anketa vodećeg slovenskog dnevnog lista. Osim izbornog rezultata najvećih stranaka, formiranje koalicije nakon izbora ovisit će i o manjim strankama ljevice i desnice, što bi moglo produžiti vrijeme u kojem će budući mandatar sastavljati vladu.

DAMASK - Deseci tisuća ljudi okupili su se u ponedjeljak u Damasku osuđujući sankcije koje je prethodnog dana Arapska liga nametnula režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Na Trgu Saba Bahrat, u središtu glavnog grada, prosvjednici su istaknuli divovske sirijske zastave i portrete predsjednika Asada. Sirijska državna televizija emitirala je prizore okupljanja nazvavši Arapsku ligu "instrumentom provođenja zapadnog i američkog plana protiv Sirije". "Te odluke usmjerene su na sve kategorije sirijskog naroda", emitirala je televizija, govoreći o gospodarskim sankcijama Arapske lige, prvima tog opsega panarapske organizacije prema nekoj zemlji članici. Mnoge škole zatvorene su kako bi učenici mogli prisustvovati prosvjedu. Isto je i sa službenicima koji su pozvani na prosvjed. Službena agencija Sana javlja o sličnim okupljanjima i u drugim sirijskim gradovima.

OSLO - Dvije osobe su poginule a još dvije se smatra nestalima nakon olujna nevremena koje je poharalo jugozapadnu Norvešku proteklog vikenda. Potraga je nastavljena u ponedjeljak ujutro kako bi se pronašla dva člana televizijske ekipe koje je u nedjelju odnio veliki val dok su snimali nevrijeme na obali. Smatra se da su vrlo mali izgledi da su preživjeli. Treći član ekipe uspio se izvući iz valova i upozoriti druge. U Bergenu je jedan čovjek pronađen mrtav u nedjelju u automobilu na koji se srušilo stablo dok je jedan 70-godišnjak preminuo od ozljeda nakon što mu je brod potonuo. Oluja je prouzročila zatvaranje nekoliko cesta, mostova i željezničkih pruga, kao i poremećaje u željezničkom i zračnom prometu.

TOKIO - Direktor nuklearne centrale Fukushima Masao Yoshida odlazi s te funkcije iz zdravstvenih razloga, objavila je u ponedjeljak tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco), ali nije navela o kakvoj se bolesti radi. Yoshida (56) koji se već nalazi na liječenju, zadržat će mjesto u nuklearnom odjelu Tepco-a, ali više neće biti upravitelj atomskog kompleksa u Fukushimi razorena potresom i tsunamijem u ožujku. Službeno će ga 1. prosinca zamijeniti Takeshi Takahashi (54), drugi visoki dužnosnik Tepco-a. Yoshida, koji se u Fukushimi nalazio od početka katastrofe, proživio je najgore trenutke i radio je na licu mjesta u ekstremnim uvjetima. Glasnogovornica Tepco-a odbila je u ponedjeljak navesti smetnje od kojih boluje Yoshida i jesu li povezane s povišenom radioaktivnošću u centrali. Tepco je priznao da je nekoliko osoba koje su radile u centrali ozračeno iznad dopuštenih granica, ali nijedna smrt dosad nije izravno povezana s time.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙