FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobar početak tjedna na europskim burzama

LONDON, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju da će europski čelnici uskoro usuglasiti odlučnije mjere za suzbijanje dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,8 posto, na 915 bodova.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC ojačali su do 9,30 sati između 0,7 i 2 posto.

Prema je Međunarodni monetarni fond to opovrgnuo, pozitivno na tržište djeluje pisanje talijanskih medija da MMF priprema pomoć Italiji od 600 milijardi eura.

Ulagači se nadaju i novim prijedlozima europskih lidera za suzbijanje dužničke krize, uoči njihovog summita idućega tjedna.

No, uspon cijena dionica limitiran je, kažu analitičari, zbog upozorenja agencije Moody's da bi snažnije širenje dužničke i bankarske krize moglo izazvati smanjenje rejtinga svih obveznica članica eurozone.

„Moody's je oglasio alarm za eurozonu. To je podsjetnik na ono što je već ugrađeno u cijene dionica, niti jedna zemlja nije imuna na krizu. Osnovno je pitanje krećemo li prema čvršćoj integraciji ili prema dezintegraciji eurozone“, kaže Sebastien Barthelemi, analitičar u Louis Capital Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,6 posto, na 8.287 bodova, odmaknuvši se od najniže razinu u dvije i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙