FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BERLIN - Zemlje eurozone mogle bi relativno brzo stvoriti 'Uniju stabilnosti' kojom bi se osigurala dublja fiskalna integracija, izjavio je u nedjelju njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble za televiziju ARD. "To se može brzo postići", rekao je on govoreći o promjenama u Lisabonskom ugovoru koje želi Njemačka kako bi se osigurala bolja proračunska kontrola u 17 zemalja eurozone. "Cilj je da zemlje članice monetarne unije stvore svoju 'Uniju stabilnosti'", izjavio je Schaeuble. Reuters piše da Njemačka i Francuska razmatraju metode kojima bi se osigurala dublja i brža fiskalna integracija među zemljama eurozone.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će njegova vlada nastaviti voditi odgovornu fiskalnu politiku da Izrael ne bi završio poput Grčke, Španjolske ili Italije. Nagli rast cijena hrane, stanovanja i ostalih osnovnih dobara potakao je ljetos masovne prosvjede širom Izraela. Pozivi javnosti natjerali su Netanyahua da osnuje povjerenstvo koje je preporučilo niz poreznih promjena, poticanje potrošnje na području socijalne skrbi te smanjenje vojnog proračuna. Prosvjednici su nezadovoljni predloženim mjerama i traže novi proračun koji bi više vodio brigu o dobrobiti građana.

RABAT - Marokanska Stranke pravde i razvoja (PJD), bit će najjača parlamentarna stranka na temelju konačnih rezultata izbora održanih u petak, reklo je marokansko ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, što otvara put toj umjerenoj islamističkoj stranci da predvodi koalicijsku vladu. Po rezultatima izbora za marokanski parlament koji ima 395 zastupnika, PJD je osvojio 107 mjesta a stranka Istiklal, s kojom PJD želi formirati koaliciju, na drugom je mjestu s 60 zastupnika, reklo je ministarstvo u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija MAP. Očekuje se da će kralj Muhamed premijera izabrati iz redova PJD-a a taj položaj dobiti glavni tajnik Abdelilah Benkiran.

KAIRO - Saboteri su u ponedjeljak digli u zrak egipatski plinovod prema Jordanu i Izraelu, rekli su očevidci i sigurnosni izvori, nekoliko sati prije početka prvih slobodnih izbora otkako je u veljači svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Eksplozija je detonirana zapadno od Al-Ariša na Sinaju, izjavio je očevidac. Državna novinska agencija MENA javila je da se eksplozija dogodila na području Al-Sabila.

Sigurnosne snage i vatrogasni kamioni pohitali su na lice mjesta.

Plinovod kojim se plin doprema u Jordan i Izrael, zadnji put je napadnut 25. studenog. Ovo je peti takav napad otkako je 11. veljače Mubarak odstupio s vlasti, premda je plinovod prvi put napadnut nekoliko dana ranije.

PARIZ - Francuska vlada i lanac hotela Sofitel odbacili su u nedjelju optužbe za "urotu" protiv Dominiquea Strauss-Kahna u svibnju u New Yorku, nakon istrage američkog novinara koji tvrdi da se htjelo naškoditi bivšem direktoru Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) koji je tada bio najizgledniji kandidat za francusku predsjedničku utrku 2012.

Francuski ministar unutarnjih poslova i osoba od povjerenja predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Claude Gueant, odlučno je odbacio bilo kakvu zamisao o planiranoj "uroti" protiv Strauss-Kahna koji je 14. svibnja uhićen u New Yorku i optužen za pokušaj silovanja sobarice u hotelu Sofitelu na Manhattanu, gdje je proveo noć.

Od kaznenog progona bivšeg glavnog direktora MMF-a odustalo se u kolovozu, ali ga je afera skupo stajala, budući da mu je naglo prekinula političke ambicije.

WASHINGTON - Paljba s pakistanskog vojnog položaja bila je povod NATO-ovim zračnim udarima u kojima su u subotu poginula dvadeset šestorica pakistanskih vojnika na afganistanskoj granici, piše u ponedjeljak Wall Street Journal pozivajući se na izjave afganistanskih i zapadnih čelnika.

Po pisanju američkog lista, intervencija helikoptera i lovaca trebala je zaštititi afganistanske snage i NATO-ove međunarodne snage (ISAF) koje su vjerovale da su na njih zapucali talibanski borci.

"Zapucano je na vojnike afganistanskih snaga koji su zatražili (zračnu) potporu i to je ono što se dogodilo", rekao je u Kabulu afganistanski čelnik koji je htio ostati anoniman. Afganistanska vlada, dodao je, misli da su pucnji dolazili iz pakistanske vojne baze, a ne od pobunjenika u plemenskom području koje dijeli dvije zemlje i koje Washington smatra uporištem Al Kaide.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙