FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska između obećanja i interesa

KAIRO, 27. studenog 2011. (Hina/AFP) - Prodemokratski prosvjednici oduševeljeno su pozdravili vojne tenkove u siječnju kada su rušili režim Hosnija Mubaraka, no danas egipatska vojska teži očuvati vlastite interese i barem dio svoga velikog utjecaja u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji, ocjenjuju analitičari uoči izbora.

Tjedan dana do početka glasovanja u ponedjeljak, 28. studenoga, na prvim izborima poslije Mubarakova pada, 42 osobe ubijene su u sukobu vojske i pobunjenika.

Prosvjednici optužuju vojsku da nije ispunila data obećanja o promjenama i prijenosu vlasti civilima.

Vojska kani prenijeti vlast civilima nakon što bude izabran novi predsjednik sredinom 2012., drži Nevin Mosad, analitičarka sa sveučilišta u Kairu.

No vojska također želi očuvati vlastite interese i ne kani sama platiti troškove promjena, objašnjava Mosad.

Nedavno predstavljeni prijedlozi ustavnih promjena pokazuju da bi vojska svoje povlačenje s vlasti mogla uvjetovati očuvanjem vojnih povlastica o imunitetu.

Nadalje, prijedlozi izmjene ustava predviđaju da parlament ne raspravlja o proračunu za vojnu obranu, što je bila vojna povlastica i u Mubarakovo doba.

K tomu bi vojska imala zadnju riječ o zakonima koji se tiču nje izravno.

Vojni ustroj u Egiptu uživa potporu šutljive većine jer je riječ o konzervativnoj zemlji u kojoj uniforma budi ugled i poštovanje, ističu analitičari. No iako vojska i dalje ulijeva strahopoštovanje, Egipćani manje vjeruju u njezinu iskrenost.

Anketa američkog sveučilišta Maryland pokazala je da 43 posto ispitanih Egipćana drži kako vojska "sada radi na tome da uspori ili čak ospori postignuća" prodemokratske pobune s početka godine.

"Vojna vlast je uvijek imala veliku ulogu u izgradnji modernog Egipta, a danas je njezin glavni izazov da u demokratskoj tranziciji nađe svoje pravo mjesto", ocjenjuje politolog Amr el-Šobaki.

Egiaptska vojska dala je sve predsjednike od svrgavanja monarhije 1952. Mohamed Nagib, Gamal Abdel Naser, Anvar el-Sadat i Hosni Mubarak bili su vojni časnici. Danas je maršal Husein Tantavi zapravo šef egiptske države.

Američke diplomatske koje je javnosti razotkrio WikiLeaks pokazale su, kada je riječ o Egiptu, da vojska ima svoje gospodarske interese u svim područjima, od nekretnina do proizvodnje hrane.

"Vojska je moćna gospodarska i politička snaga" koja pomaže "jamčiti stabilnost režima", stoji u američkoj diplomatskoj bilješci iz 2010.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙