FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Novi poziv na demonstracije

KAIRO, 22. studenog 2011. (Hina/AFP) - Egipat se u utorak priprema na nove prosvjede na trgu Tahriru u Kairu tražeći odlazak vojne vlasti koja je pozvala na dijalog nakon krvavih sukoba policije i prosvjednika, zbog kojih je vlada ponudila ostavku.

Nakon trodnevnih sukoba u kojima je poginulo 26 osoba, nekoliko političkih pokreta, osim utjecajne Muslimanske braće, pozvalo je na masovne prosvjede tijekom popodneva protiv Vrhovnog vijeća oružanih snaga (CSFA) koje je u veljači preuzelo vlast nakon pada Hosnija Mubaraka.

Prvi put od početka sukoba u subotu, CSFA je priznao da je zemlja "u krizi" i pozvao je političke snage na "žuran" dijalog kako bi se "proučile mogućosti što skorijeg izlaska iz krize".

U ponedjeljak navečer vlada Esama Šarafa, koju je CSFA imenovao u ožujku radi obavljanja tekućih poslova, podnijela je ostavku "s obzirom na teške okolnosti kroz koje zemlja trenutačno prolazi", ali vojno vijeće još nije obznanilo prihvaća li je.

Egipat je nakon ove ostavke ušao u najtežu krizu od pada bivšeg predsjednika, tjedan dana prije prvih parlamentarnih izbora nakon završetka Mubarakove ere.

Čini se da su prosvjednici odlučni u nakani da idu do kraja i natjeraju CSFA da preda vlast civilnoj vladi.

U ponedjeljak navečer na Tahriru su deseci tisuća ljudi izvikivali slogan "Narod želi odlazak maršala" Huseina Tantavija, čelnika vojnog vijeća koji zapravo vlada zemljom.

Prosvjedi u utorak najavljeni su za 16.00 sati (15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) na Tahriru, radi odlaska vojne vlasti i formiranja "vlade nacionalnog spasa".

Vojska se bila obvezala da će predati vlast civilima nakon predsjedničkih izbora koji se trebaju održati nakon parlamentarnih, ali čiji datum još nije utvrđen.

Egipatska Muslimanska braća, najorganiziranija politička snaga u zemlji, priopćili su da će sudjelovati u dijalogu na koji je pozvala vojna vlast.

"Vrhovno vijeće oružanih snaga sazvalo je danas (utorak) sastanak o dijalogu, na kojemu ćemo sudjelovati", rekao je Saad al-Katani, glavni tajnik Stranke slobode i pravde, proistekle iz bratstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙