FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: nužan je opstanak Hrvata u Sarajevu i srednjoj Bosni

MOSTAR, 26. studenog 2011. (Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je u petak navečer u Sarajevu na javnoj tribini održanoj u povodu predstojećih izbora za Hrvatski sabor da je opstanak Hrvata u središnjoj Bosni i Sarajevu od strateškog značenja za Republiku Hrvatsku kako bi se spriječila realizacija projekta velike Srbije, izvijestili su mediji u BiH.

"Ne bude li Hrvata tu i svedu li se samo na prostor Hercegovine i Posavine, ostaje otvorena izravna veza Beograda s Petrinjom, te zagrebačkim i zadarskim zaleđem. Nažalost, ostale stranke ne prepoznaju opasnosti od velikosrpske ideje koja još živi“, rekao je Srb u Međunarodnom franjevačkom centru u Sarajevu, dodavši kako je Memorandum "Srpske akademije nauka i umetnosti" (SANU) još uvijek aktualan u pogledu ostvarenja velikosrpske politike.

Odbacio je prigovore da je HSP radikalna stranka, ističući da ih se tako tretira zbog domoljublja i želje za zaštitom od velikosrpskog projekta.

Najavio je da će se HSP zalagati da BiH i dijaspora imaju osam zastupnika u Saboru, koliko imaju i nacionalne manjine, umjesto sadašnja tri.

Nositelj liste HSP-a u XI. izbornoj jedinici Vinko Jakić usprotivio se ideji uspostave hrvatskog entiteta u BiH, a predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić rekao je kako HDZ BiH isticanjem takvih ideja pogoduje srpskoj strani u BiH.

Pritom se založio za preustroj Federacije BiH i spajanje određenih županija, što bi smanjilo troškove u tom entitetu, a Hrvati bi zaštitili svoja prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙