FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Donji dom njemačkog parlamenta usvojio je u petak savezni proračun za 2012. kojim je predviđen manjak od 26,1 milijardu eura, prenose njemački mediji. Ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je da se deficit uklapa u pravila Europskog pakta o stabilnosti i rastu, što Njemačkoj omogućuje da ostane temelj stabilnosti Europe. Provodimo snažnu politiku smanjenja deficita, rekao je Schaeuble. Proračunom je predviđeno povećanje državne potrošnje za 0,1 posto u odnosu na ovu godinu, na ukupno 306,2 milijarde eura. Porezni prihodi očekuju se u visini od 249,2 milijarde eura, a svi ostali prihodi 30,9 milijarda eura, uključujući pet milijarda eura od privatizacije. Schaeuble je prvotno predložio deficit od 27,2 milijarde eura, ali su ga zastupnici smanjili za 1,1 milijardu.

MILANO - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak su u Strasbourgu rekli talijanskom premijeru Mariju Montiju da bi 'pad Italije' neizbježno doveo do "kraja eura", priopćila je u petak talijanska vlada. Tijekom mini-summita na kojem se u četvrtak okupilo troje čelnika u Strasbourgu, Sarkozy i Merkel su izrazili povjerenje u Montija i njihovu uvjerenost u angažman Italije u zajedničkom naporu pronalaženja rješenja teške financijske i gospodarske eurozone. Monti je potvrdio nastojanja Italije da postigne proračunsku ravnotežu 2013. Na njemačko-francusko-talijanskom mini-summitu, Njemačka nije ublažila stajalište u vezi s ulogom Europske središnje banke u dužničkoj krizi, unatoč pritiscima Francuske koja ključnom drži veću uključenost te monetarne institucije.

BEČ - Europska banka za obnovu i razvoj sugerira da bi povlačenje zapadnoeuropskih banaka iz regije srednje i istočne Europe trebalo biti regulirano kako bi se izbjegla nova nestašica kredita, a time i recesija u regiji, prenose u petak austrijski mediji. Nećemo moći spriječiti povlačenje banaka, ali želimo se bar pobrinuti da taj proces ne bude prenagljen i da pojedine zemlje ne budu njime nerazmjerno snažno pogođene, kazao je za bečki dnevnik Der Standard ravnatelj EBRD-ova istraživačkog odjela Jeromin Zettelmeyer. EBRD je spreman pomoći bankama injekcijama kapitala, kazao je, a prijedlog po njegovim riječima podupire i Međunarodni monetarni fond. Europska agencija za banke postrožila je u kontekstu dužničke krize u eurozoni kapitalne zahtjeve za banke, tražeći od njih da do sredine 2012. podignu stopu adekvatnosti kapitala na minimalno devet posto. Zbog napetosti na tržištima banke će vjerojatno teško pridobiti ulagače a većina njih odbija državnu pomoć. Stoga im preostaje samo prodaja ogranaka i smanjenje kreditnih plasmana, piše Der Standard.

BEČ - Austrijska Oesterreichische Volksbanken povisila je procjenu godišnjeg gubitka zbog otpisa u rumunjskom ogranku i gubitaka povezanih s europskom dužničkom krizom, koji su nepovoljno utjecali na rezultate u devetomjesečnom razdoblju. Banka je sredinom listopada procijenila cjelogodišnji konsolidirani gubitak na 900 milijuna eura, a sada očekuje "najmanje 10 posto viši gubitak", odnosno u visini oko 1,2 milijarde eura, navodi austrijska agencija APA. Prognoza je povišena u sklopu izvješća o poslovnim rezultatima u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna, koji su pokazali konsolidirani gubitak od 689 milijuna eura, navodeći kao razlog otpis u rumunjskom ogranku i gubitke povezane s Grčkom i širom krizom u eurozoni. Ukazuju i na teško stanje u pojedinim istočnoeuropskim zemljama.

MUMBAI - Indija je odobrila svjetskim trgovačkim lancima dugo očekivanu liberalizaciju pristupa svom maloprodajnom tržištu, ukupno vrijednom čak 450 milijardi dolara. Indijska vlada odobrila je 51-postotno izravno strano ulaganje u maloprodajne lance, čime je utrt put velikim svjetskim lancima poput američkog Wal-Marta i francuskog Carrefoura da uđu u jedno od najvećih svjetskih maloprodajnih tržišta. "To je važno ne samo za općenito ubrzanje gospodarskog rasta, već i za suzbijanje inflacije i poboljšanje kvalitete života za više od 50 posto stanovništva", izjavio je guverner indijske središnje banke Duvvuri Subbarao. Stani trgovački lanci moći će poslovati samo u indijskim gradovima s više od milijun stanovnika. Također, indijska vlada inzistirat će da strani trgovci otprilike trećinu svoje robe uzimaju od malih proizvođača te da investiraju minimalno 100 milijuna dolara u Indiju.

MOSKVA - Rusija će smanjiti cijenu plina Bjelorusiji i kreditirati je s 10 milijarda dolara za gradnju nuklearke, izjavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin nudeći "integracijski popust" kako bi potaknuo svoj plan osnivanja Euroazijske unije. Tržišta su pomno pratila pregovore o cijeni plina između Rusije i Bjelorusije koja je ranije izazivala sporove što su uzrokovali smetnje u opskrbi Europe ruskim plinom. Putin je rekao da će Bjelorusija plaćati 164 dolara za 1000 prostornih metara plina u prvom tromjesječju 2012., što je 40 posto manje u odnosu na cijenu koji je Minsk plaćao ruskom plinskom monopolistu Gazpromu u prva tri mjeseca ove godine. Rusija, Bjelorusija i Kazahstan potpisali su prošli tjedan deklaraciju o osnivanju Euroazijske unije koja bi trebala proširiti postojeću zonu slobodne trgovine i kojoj bi se mogle priključiti i ostale bivše sovjetske republike.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi oscilirali su u petak između pozitivnog i negativnog teritorija u nervoznoj trgovini koju je obilježila aukcija talijanskih obveznica. Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,36 posto i iznosio 5.109 bodova, indeks frankfurtske burze DAX 0,47 posto, spustivši se na 5.402 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,36 posto i iznosio 2.812 bodova. Italija je na aukciji obveznica platila rekordnih 6,5 posto prinosa na šestomjesečne trezorske zapise. Njezini troškovi dugoročnog zaduživanja također su poskočili, i to na razinu daleko iznad one koja se smatra održivom za javne financije. U takvim okolnostima najveći gubitnici bile su talijanske dionice. Ključni talijanski indeks oslabio je 1,8 posto, pri čemu su se gubicima izdvajale banke. Njihove su dionice tijesno povezane s kretanjima prinosa na državne obveznice. Banca Monte dei Paschi di Siena oslabila je pet posto, a Intesa Sanpaolo 2,5 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro se u petak na međunarodnim tržištima spustio na novu najnižu razinu u sedam tjedana prema dolaru i na putu je daljnjih gubitaka, nakon što su neslaganja u vezi rješavanja dužničke krize dovela do skoka troškova zaduživanja Italije na nove rekordne razine i do rasta potražnje za likvidnom imovinom. Tijekom dana bio je prema dolaru na gubitku jedan posto i njime se trgovalo po tečaju od 1,3223 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na samo 1,3211 dolara. Novu najnižu razinu u sedam tjedana zabilježio je i prema jenu, spustivši se na oko 102,49 jena. Dolar je ojačao i prema jenu, poskočivši 0,8 posto na 77,66 jena. Skok troškova zaduživanja Italije na nove rekordne razine od uvođenja eura povećao je pritiske na jedinstvenu europsku valutu. Dolar je ojačao na najvišu razinu u sedam tjedana prema šest vodećih svjetskih valuta. Euro je pak oslabio gotovo dva posto od početka tjedna, došavši pod veći pritisak nakon što je slaba potražnja na njemačkoj aukciji državnih obveznica u srijedu potaknula strahove da bi dužnička kriza mogla zaprijetiti čak i najvećem gospodarstvu u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙