FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski političari nisu skloni da koncern Agrokor po ponuđenih 221 eura za dionicu preuzme najveći domaći trgovački lanac Mercator, pokazalo se u predizbornom suočavanju na slovenskoj televiziji u utorak navečer, tijekom kojega je bilo postavljeno i pitanje o sudbini Mercatora. Bivši ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak kao kandidat na listi Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša rekao je da su Mercator u sadašnju situaciju dovele banke pretjeranim tajkunskim kreditima menadžerima i da bi vodstva banaka za to trebala odgovarati jer su ispod ugovora o tim kreditima konkretni potpisi. "Ni prijašnja ni sadašnja vlada ne prodaju Mercator nego to čine banke", rekao je Vizjak, dodavši da Mercator u sadašnjoj situaciji treba prodati onome koji ponudi najbolje uvjete. "Sumnjam da je to Agrokor", rekao je Vizjak, dodajući da postupak prodaje Mercatora nije bio najbolje vođen. Kandidat za zastupničko mjesto iz Slovenske nacionalne stranke (SNS) Bogdan Barovič zauzeo se da Slovenija uzme dodatnih milijardu eura kredita kako bi pokrenula proizvodnju i izašla iz krize, te se zauzeo protiv prodaje Mercatora. Kako me kao nacionalista možete pitati jesam li za to da Mercator prodamo Hrvatima, replicirao je Barovič na pitanje o mogućoj prodaji najvećeg slovenskog trgovinskog lanca Agrokoru.

KAIRO - Predsjednički izbori u Egiptu će se održati prije kraja lipnja 2012., rekao je u utorak čelnik vladajućeg vojnog vijeća maršal Husein Tantaui i naglasio da je vojska spremna organizirati referendum o prijenosu vlasti civilnoj instanci. Vojska ne želi vlast i stavlja interese naroda iznad svega. I u potpunosti je spremna odmah predati odgovornosti ako to narod želi, putem narodnog referenduma, rekao je čalnik Vrhovnog vijeća oružanih snaga. Parlamentarni izbori će biti održani sukladno predviđenom kalendaru nakon sljedećeg ponedjeljka, dodao je. Maršal Tantaui je također rekao da je vojno vijeće prihvatilo ostavku, koju je dan ranije podijela vlada premijera Esama Sharafa, imenovana u ožujku. On je najavio formiranje nove vlade, bez dodatnih pojedinosti. Deseci tisuća Egipćana u utorak su se ponovno okupili na kairskom trgu Tahrir tražeći što raniji odlazak vojnih vlasti.

AMMAN - Sirijske snage odane predsjedniku Bašaru al Asadu ubile su u utorak 23 civila i pet vojnih dezertera, objavila je sirijska organizacija za ljudska prava koju vodi disident Rami Abdelrahman koji se nalazi u egzilu. Ta organizacija tvrdi da je među ubijenima i četvero djece. No, za ove tvrdnje nije moguće dobiti vjerodostojnu potvrdu, budući da su vlasti od početka nemira u Siriji zabranile rad neovisnim medijima. Povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine Ujedinjenih naroda usvojilo je u utorak rezoluciju kojom se osuđuje krvava represija protiv prosvjeda u Siriji, koji traju već osam mjeseci. Rezolucija, usvojena uvjerljivom većinom od 122 glasova za, 13 protiv i 41 suzdržanog, osuđuje "samovoljna smaknuća i pretjeranu uporabu sile protiv prosvjednika koji su tražili odlazak predsjednika Bašara al Asada i poziva sirijsku vladu da odmah prekine svako kršenje ljudskih prava". Također, turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je bio osobni Asadov prijatelj prije početka pobune u Siriji, pozvao je sirijskoga predsjednika da odstupi s vlasti kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće u zemlji. Ovo je prvi puta da turski premijer otvoreno traži Asadov odlazak s vlasti.

TRIPOLI - Libijski premijer Abdel Rahim al-Kib je objavio u utorak navečer sastav svoje vlade, u kojoj dva ministarstva vode bivši pobunjenici koji su svladali režim Moamera Gadafija. Osama Juili, bivši pobunjenički zapovjednik grada Zentena imenovan je ministrom obrane, dok je ministarstvo unutrašnjih poslova povjereno Fauziju Abdelaliju iz Misrate. Premijer je na konferenciji za novinare izjavio kako može tvrditi da je cijela Libija zastupljena u toj vladi. Osim premijera i dvojice zamjenika premijera, nova vlada ima 24 ministarstava, a neka su osnovana prvi puta. Abdelraham ben Džaza, bivši dužnosnik talijanske naftne kompanije ENI je dobio ključni portfelj nafte i plina. U novoj vladi ima 25 muškaraca i samo dvije žene - ministrica socijalnih poslova Mabruka al Šerif Žibril i ministrica zdravstva Fatma al Hamruš.

ŽENEVA - Dvojica izaslanika Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) sastala su se u utorak s Saifom al-Islamom, sinom bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija, rekao je glasnogovornik te organizacije. Razgovor je trajao "sat ili dva početkom poslijepodneva", rekao je Steven Anderson, prenosi AFP. Anderson je naglasio da sin bivšeg libijskog vođe, uhićen u subotu, izgleda zdravo. Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava je u ponedjeljak tražilo da libijska prijelazna vlada humano postupa sa Gadafijevim sinom i šefom libijskih obavještajnih službi Abdulahom al-Senusijem. ICC je podigao optužnicu protiv Saifa al-Islama zbog zločina protiv čovječnosti, a libijske vlasti žele mu suditi u Libiji i obećavaju pravedno suđenje. U utorak je libijski ministar pravosuđa i ljudskih prava Mohamed Alagui rekao da libijske vlasti neće predati Saifa al-Islama Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu (ICC). Poput Saifa al-Islama Gadafija i za Al-Senusija je od 27. lipnja izdan uhidbeni nalog ICC-a zbog zločina protiv čovječnosti.

BRUXELLES - Europska unija postigla je načelni dogoor o zaleđivanju imovine blizu 200 osoba i tvrtki u Iranu u sklopu uvođenja oštrijih sankcija protiv nuklearne politike Teherana, naveli su diplomatski izvori. Oko 200 osoba i tvrtki nalazi se na novim popisima onih koji ne mogu dobiti vize i zaleđena im je imovina, što 1. prosinca trebaju potvrditi europski ministri vanjskih poslova, rekao je jedan diplomat. U ponedjeljak je Velika Britanija objavila prekid svih veza između britanskog financijskog sektora i iranskih banaka. Očekuje se da će vlade EU sljedećih dana razgovarati o prijedlogu Francuske i Britanije u vezi blokiranja međunarodnog poslovanja iranske središnje banke.

SAN FRANCISCO - Vodeća svjetska internetska tražilica Google objavila je u utorak da je prekinula rad na sedam projekata zbog toga što nisu dali očekivane rezultate. Google je, među ostalim, ukinuo projekt razvoja tehnologije koja bi pojeftinila energiju dobivenu iz obnovljivih izvora, te online enciklopediju Knol koja je trebala konkurirati Wikipediji. Google je 2007. pokrenuo projekt razvoj solarne tehnologije, a 2009. su najavili da bi za nekoliko godina energija dobivena uz pomoć takve tehnologije bila jeftinija od one koja se dobije korištenjem ugljena, koji je najjeftinije fosilno gorivo. Ukidanje projekata uslijedilo je nakon što su investitori izrazili zabrinutost zbog rastućih troškova, te zbog tržišnog pritiska konkurentskih tvrtki kao što su Apple i Facebook.

LA PAZ/ZAGREB - Potres magnitude 6.2 Richtera pogodio je Boliviju u utorak popodne po lokalnom vremenu, objavio je Američki geološki institut (USGS), prenosi CNN. Epicentar potresa nalazio se na oko 185 kilometara jugoistočno od grada Santa Ane, na dubini od 530 km, navodi institut. Nema izvješća o ozlijeđenima ili materijalnim štetama u potresu. Potresi koji se dogode na takvoj dubini daleko su manje razorni od onih čije je središte bliže površini. Pacifički centar za upozoravanje na tsunami (USGS), objavio je u priopćenju da ne postoji opasnost od potresnih plimnih valova - tsunamija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙