FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud odbio žalbu Stranke umirovljenika Hrvatske - Blok umirovljenici zajedno

ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Ustavni sud RH odbio je žalbu Stranke umirovljenika Hrvatske - Blok umirovljenici zajedno, na rješenje kojim joj je Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo prigovor na sve predane kandidacijske liste Bloka umirovljenici zajedno, Primorsko-goranskog saveza i Hrvatske radničke stranke, nositelja listi Ljube Jurčića.

Stranka umirovljenika Hrvatske - Blok umirovljenici zajedno tražila je od DIP-a da se sve izborne liste nositelja Ljube Jurčića proglase nevažećim, ističući kako je Ministarstvo uprave registriralo političku stranku Blok umirovljenici zajedno, iako je već bila registrirana politička stranka s istim imenom - Stranka umirovljenika Hrvatske - Blok umirovljenici zajedno.

Ustavni sud RH je u Odluci objavljenoj na njegovim internetskim stranicama, utvrdio kako je osporeno rješenje DIP-a donijeto u skladu s mjerodavnim odredbama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u Sabor imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama.

DIP je prilikom rješavanja prigovora Stranke umirovljenika Hrvatske - Blok umirovljenici uvidom u registar političkih stranaka Republike Hrvatske pri Ministarstvu uprave, utvrdio kako je na dan objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama bila registrirana politička stranka Blok umirovljenici zajedno - BUZ te da je datum upisa političke stranke u registar 6. prosinca 2010. godine.

DIP je pritom naveo da je odluka o upisu stranke u registar političkih stranaka konačna i da nije ovlašten ispitivati pravilnost tog upisa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙