FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hoxhaj u Ljubljani sa Žbogarom i Pahorom

LJUBLJANA, 21. studenog 2011.(Hina) - Odnosi Slovenije i Kosova su odlični, a obje države zainteresirane su za približavanje Kosova Europskoj uniji i za uspjeh dijaloga između Beograda i Prištine, ocijenili su u ponedjeljak u Ljubljani nakon svog sastanka ministri vanjskih poslova Samuel Žbogar i Enver Hoxhay.

Slovenija je bila među prvim državama koje su priznale Kosovo i ponaša se u skladu s tim, najveći je investitor na Kosovu, a zainteresirana je i za uspjeh dijaloga Beograda i Prištine, naveo je na konferenciji za novinare nakon sastanka Žbogar.

"Taj dijalog je jako važan za Kosovo, za Srbiju i za regiju, nadamo se da će uspjeti i da će se dogovor realizirati", rekao je Žbogar.

Kosovski ministar, kojega je u Ljubljani primio i premijer Borut Pahor, rekao je da je zahvalan Sloveniji na podržavanju Kosova, ali nije htio prejudicirati ishod dijaloga Prištine i Beograda.

Kosovo će, kako je istaknuo, podržati sva rješenja u europskom duhu, ali kad se radi o sjeveru Kosova neće nikad pristati na nikakvu podjelu jer je to dio suverene kosovske države, nego na primjenu Ahtisaarijeva plana koji osigurava maksimalna prava srpskoj manjini na Kosovu.

Ilegalne strukture na sjeveru Kosova bile su stvorene u vrijeme režima Slobodana Miloševića, a Kosovo je spremno obaviti svoj dio posla da postigne tehnički dogovor koji bi omogućio slobodu kretanja ljudi i kapitala, kakav postoji među državama u Europi, među ostalim je istaknuo Hoxhaj, koji budućnost Srbije i Kosova vidi u EU-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙