FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 20. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

KAIRO

Arapska liga odbila je u nedjelju zahtjev Damaska da izmijeni prijedlog o slanju izaslanstva s 500 promatrača u Siriju, ocijenivši da bi takva izmjena radikalno utjecala na sam arapski plan za smirenje stanja u Siriji. Te dopune "mijenjaju samu bit" prijedloga i "radikalno utječu na narav zadaće, a to je nadzor provedbe arapskog plana za rješenje krize u Siriji i zaštitu sirijskih civila", ističe panarapska organizacija u priopćenju. Arapski plan predviđa slanje promatrača u Siriju kako bi se zajamčila sigurnost civilnog stanovništva i prekinulo nasilje i ubojstva, a potom mirnim putem ispunili zahtjevi sirijskog naroda za političke i gospodarske reforme. Arapska liga je u petak izvijestila da je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem dan ranije poslao glavnom tajniku Lige Nabilu al-Arabiju pismo u kojemu traži izmjenu tog plana.

Arapska liga je u srijedu dala predsjedniku Asadu tri dana da prekine nasilje nad civilima pod prijetnjom gospodarskih sankcija, nakon što je suspendirala članstvo Sirije u Ligi.

RIM

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u nedjelju je rekao da vlada Marija Montija možda neće izdržati do izbora u 2013. bude li se zalagala za reforme kojima se protivi Berlusconijeva stranka desnoga centra. Berlusconi je bio prisiljen povući se prošli vikend jer se talijanska financijska kriza počela otimati nadzoru, ali i dalje je moćna politička sila jer je njegova stranka PDL najjača u parlamentu. Novi je premijer pristao na jedan Berlusconijev zahtjev i u nazočnosti predsjednika države obećao da se neće kandidirati na izborima, rekao je Berlusconi za Corriere della Sera. "Monti mora i nas slušati. PDL je najveća stranka u parlamentu i bit će važan orijentir novoj vladi", rekao je bivši premijer. "Monti mora dogurati do 2013. Naravno, poduzme li Monti mjere koje budu protiv stranaka koje ga podupiru, na primjer, uvede li dodatne poreze na imovinu, neće moći dalje".

KABUL

Talibani su u nedjelju odbacili zaključke Loja Džirge, tradicionalne sveafganistanske skupštine koja je u subotu dala svoj "uvjetni" pristanak za suradnju Kabula i Washingtona, nazvavši ga "predstavom" namijenjenom Sjedinjenim Državama. "Već smo prije rekli da će Džirga biti tek predstava, a njezini igrači zaposlenici afganistanske vlade", upozorili su talibani u priopćenju kojega je presliku dobila francuska novinska agencija. "Pitanja o kojima je raspravljala Džirga pitanja su koja su predložili Amerikanci. SAD je dobio što je htio zahvaljujući Džirgi", dodali su. Kabul i Washington trenutačno vode mučne pregovore o "strateškom partnerstvu" koje treba odrediti oblike američke nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja svih borbenih postrojba koalicije, planiranog koncem 2014.

WASHINGTON/ZAGREB

Nakon stranog kibernetičkog napada na računalni sustav vodoopskrbe Springfielda, glavnog grada američke savezne države Illinois, u kojem je ranije ovoga mjeseca uništena pumpa za vodu, otvorena je istraga u kojoj sudjeluje FBI i druge agencije, izvijestio je u subotu američki tisak. Napad bi mogao biti prvi poznati pokušaj da se uspješno uništi dio kritične infrastrukture SAD-a, kažu stručnjaci za kontrolu industrijskih sustava, piše bostonski dnevnik Christian Science Monitor. Savezni istražni ured (FBI) i druge agencije istražuju 'cyber' napad od 8. studenoga, rekao je Peter Boogaard, glasnogovornik Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), u pisanoj izjavi. Implikacije napada mogle bi biti daleko šire nego samo uništenje pumpe. Hakeri su također mogli ukrasti lozinke i druge podatke potrebne za pristup do mnogo više sustava upravljanja komunalnim vodoopskrbama diljem Sjedinjenih Država, prema izvješću Centra za protuterorizam i obavještajni rad Illinoisa, od 10. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙