FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vikendica Ericha Honeckera prodaje se na dražbi

BERLIN, 19. studenog 2011. (Hina/AFP) - Vikendica Ericha Honeckera, komunističkog čelnika koji je čvrstom rukom vladao Istočnom Njemačkom od 1976. do 1989., ponudit će se u ponedjeljak na dražbi po cijeni od 1,87 milijuna eura, doznaje se u petak od njezina sadašnjeg upravitelja.

Ta luksuzna kuća sa slamnatim krovom koja je do pada Berlinskog zida 1989. bila zatvorena za javnost, sagrađena je na posjedu od 14 hektara usred šume Nossentiner Huette, nedaleko od Mecklenburških jezera, 160 km sjeverno od Berlina.

Istočnonjemački čelnik primao je u njoj kolege iz "bratskih" zemalja, poput Rumunja Nicolaea Ceausescua i vođe Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva.

Honecker je izabrao "jedno od najljepših mjesta u pokrajini Mecklenburgu, u blizini jednog od najčišćih jezera u Njemačkoj, u idiličnom okolišu", rekao je Volker Wuensche, glasnogovornik nizozemskog lanca hotela Van Der Valk koji trenutačno upravlja vikendicom i tridesetak kuća za odmor.

"Honeckerova kuća je očuvana u izvornom obliku, s bazenom, malenom kinodvoranom i pokućstvom iz tog vremena i gotovo se nije mijenjala od 1989.", rekao je.

Honeckerov duh je "posvuda prisutan u kući zahvaljujući mnogim pričama i legendama koje se vežu uz to mjesto", dodao je.

Posjed, koji je u početku bio vrlo skroman, dao je temeljito obnoviti ravnatelj tajne policije (STASI) Erich Mielke koji je Honeckera za njegov 70. rođendan htio obradovati vikendicom sa saunom i terasom s pogledom na jezero, u kojoj je boravio kada bi išao u lov.

Erich Honecker, dugogodišnji komunistički čelnik Istočne Njemačke, morao je, pod pritiskom uličnih prosvjeda, podnijeti ostavku nepunih mjesec dana prije pada Zida 9. studenog 1989.

Umro je u Čileu 1994. u 81. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙