FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu i Gospiću svijeće za Vukovar

SPLIT, 18. studenog 2011. (Hina) - U spomen na stradanje grada heroja Vukovara večeras su građani Splita u najdužoj gradskoj ulici, Vukovarskoj, zapalili na tisuće svijeća.

Radi se o već tradicionalnoj spomen akciji "I u mom gradu Vukovar svijetli" u organizaciji splitskog ogranka Matice hrvatske i Udruge "Homo homini homo". To je već 13. godina da građani Splita, učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti duž nekoliko kilometara duge Vukovarske ulice pale svijeće, te mole za žrtve progona i zločina u Vukovaru.

Na paljenju svijeća u Vukovarskoj je ulici bio i general Damir Krstičević koji je naglasio da "osjeća hrvatsko zajedništvo svih ljudi ne samo u Splitu već u cijeloj Hrvatskoj". "Da nije bilo žrtava u Vukovaru i Škabrnji", nastavio je, danas ne bi imali slobodnu zemlju.

I ove godine se građanima tradicionalno u obilježavanju 18. studenog pridružila i Udruga osoba s invaliditetom. Njihovi su članovi zajedno sa učenicima Osnovne škole Dobri ispred svojeg sjedišta palili svijeće, te svijećama formirali "Vukovar". Ove se godine i navijačka skupina Torcida pridružila svojstvenom obilježavanju vukovarske žrtve, pa su tako u kvartu Sućidar izradili ogroman mural posvećen braniteljima.

Zbog obilježavanja i moljenja krunice Vukovarska ulica pola je sata bila zatvorena za sav promet, a nakon molitve i paljenja svijeća u crkvi svetog Petra je održana misa zadušnica za sve hrvatske stradalnike i branitelje.

I ove godine se građanima tradicionalno u obilježavanju 18. studenog pridružila i Udruga osoba s invaliditetom.

Njihovi su članovi zajedno sa učenicima Osnovne škole Dobri ispred svojeg sjedišta palili svijeće, te svijećama ispisali "Vukovar".

Navijačka skupina Torcida pridružila se obilježavanju vukovarske žrtve, pa su tako u kvartu Sućidar izradili golemi mural posvećen braniteljima.

Svijeće za Vukovar su palili i Makarani, Solinajni, Kaštelani i drugi.

U Gospiću je večeras nakon mise u katedrali Navještenja blažene djevice Marije održana je procesija ulicama grada do središnjeg Trga Stjepana Radića gdje su Gospićani zapalili 1700 svijveća u obliku križeva i natpisa "Hrabri ljudi" za sve nevine žrtve Vukovara grada simbola hrvatske slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙