FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: nema nepravilnosti u Habuševu odustajanju

ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Državno-izborno povjerenstvo (DIP) odbacilo je danas kao neosnovan HDZ-ov prigovor na zamjenu kandidata Gorana Habuša na izbornoj listi koalicije SDP-HNS-IDS-HSU u III. izbornoj jedinici nakon istjeka roka za kandidiranje, uz obrazloženje da kandidat može odustati od kandidature sve dok DIP službeno ne objavi sve pravovaljane liste.

DIP u priopćenju navodi da je jučer zaprimio prigovor HDZ-a u kojemu se kao nepravilnost u postupku kandidiranja za izbor saborskih zastupnika navodi da je jednoj od članica koalicije SDP, HNS, IDS, HSU omogućena zamjena kandidata nakon istjeka roka za kandidiranje (14. studenoga u 24 sata) za što, ističu u toj stranci, ne vide uporište u zakonskim odredbama budući da je razlog zbog kojega je odustao kandidat Goran Habuš "bio poznat javnosti i prije predaje liste".

Odbacujući HDZ-ov prigovor kao neosnovan, DIP u obrazloženju navodi kako je zakonom dopušten odustanak kandidata sve do službenog prihvaćanja lista.

Navodi se i da je u prijedlogu kandidacijske liste SDP-HNS-IDS-HSU za III. izbornu jedinicu, koji je DIP zaprimio 14. studenoga, na 9. mjestu kao kandidat bio naveden Goran Habuš, te da je 15. studenoga zaprimljen upit iz HNS-a o mogućnosti odustanka kandidata s liste u razdoblju između njezine predaje i prihvaćanja. Na to je, dodaje se, 16. studenoga odgovoreno da kandidat može odustati od kandidature najkasnije do trenutka kada DIP u skladu sa zakonom ne prihvati i objavi sve pravovaljane predložene liste za svaku izbornu jedinicu.

Dana 16. studenoga u 9,58 sati, dodaje se, zaprimiljena je pisana izjava Gorana Habuša iz koje proizlazi da zbog osobnih razloga odustaje od istaknute kandidature za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u III. izbornoj jedinici. Istodobno, s tom izjavom DIP je zaprimio i pisani zahtjev predlagatelja za zamjenu kandidata na listi SDP, HNS, HSU, IDS u III. izbornoj jedinici. U zahtjevu se predlaže da se kandidat pod rednim brojem 9. Goran Habuš zamijeni kandidatkinjom Natalijom Martinčević.

Uzimajući u obzir sve navedeno, DIP je, kako se ističe, na temelju zakona, 16, studenoga prihvatio i u 19 sati istoga dana na svojoj web stranici objavio sve pravovaljane predložene liste po izbornim jedinicama, pa tako i listu predlagatelja SDP-a, HNS-a, IDS-a HSU-a za III. izbornu jedinicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙