FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WWF objavio vodič "Rijeke za život"

ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Svjetski fond za prirodu - WWF (World Wide Fund for Nature) objavio je vodič za bolje upravljanje slatkovodnim područjima pod nazivom "Rijeke za život: prioriteti zaštite u svjetlu razvoja vodne infrastrukture", priopćio je WWF.

Fond je taj vodič za donositelje odluka predstavio na međunarodnoj konferenciji "Voda, energija i sigurnost hrane - rješenja za zeleno gospodarstvo" koja se ovaj tjedan održavala u Bonnu.

WWF u priopćenju navodi kako se vodič "bavi pristupima i metodologijama koji pomažu prepoznati i odrediti slatkovodna područja velike ekološke vrijednosti". U vodiču su, dodaje se, predstavljene neke od najvažnijih procjena WWF-a u Amazoni, Austriji, Kini, Indiji, Mekongu i Meksiku, a svaka se procjena provodila u različitim kontekstima i pod različitim uvjetima.

Također navodi kako zbog činjenice da je svjetsko pučanstvo dosegnulo sedam milijarda ljudi, potražnja za energijom, hranom i vodom nikad nije bila veća. Sve veći broj slatkovodnih ekosustava, koji čovječanstvu pružaju vitalne usluge i resurse kao što su čista voda, ribarstvo, zaštita od poplava – pod velikim su pritiskom ljudskih aktivnosti. "Gubitkom te prirodne imovine čovječanstvo se izvrgava opasnosti da izgubi osnovni temelj za održanje te ugrozi biološku raznolikost mnogih područja na planetu", navodi WWF.

Dodaje kako je prepoznavanje najvrjednijih slatkovodnih područja najbitniji korak kako bi se zaštitila ekološki najvažnija porječja od razvoja infrastrukture i neodrživa iskorištavanja. Tako se omogućuje održiva opskrba društvenih potreba za vodom, energijom i hranom.

Dok za dobivanje vjerodostojnih rezultata postoje brojni pristupi i metodologije, za proces planiranja postoji niz temeljnih načela koji su vrlo bitni u svakom u utvrđivanju prioriteta slatkovodnih ekosustava. Ključno načelo je primjereno uključivanje svih dionika u donošenje odluka, što će omogućiti integraciju rezultata u pravni, politički i upravljački okvir, navodi u priopćenju WWF.

Dodaje da je na osnovi procjena prikupio znanje i iskustvo koje pomaže prepoznati ključne značajke uspješna pristupa za kvalitetno upravljanje vodnim bogatstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙