FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK predstavio akciju "Dani tehničke ispravnosti vozila 2011"

ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Hrvatski autoklub (HAK) predstavio je danas na konferenciji za novinare preventivno-sigurnosnu akciju "Dani tehničke ispravnosti vozila 2011" tijekom koje će se od 21. do 26 studenoga besplatno kontrolirati tehnička ispravnost vozila u svim stanicama za Tehnički pregled.

Tu akciju, preventivnog i savjetodavnog karaktera organiziraju HAK, Centar za vozila Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a radi podizanja svijesti vozača o vlastitoj sigurnosti, istaknuo je predsjednik HAK-a Ivo Bikić.

Kao jedan od ciljeva naveo je da se u akciju ove godine uključi 10 tisuća vozila što je znatno više nego prethodnih godina.

Ante Rako iz MUP-a naglasio je da se broj poginulih na našim cestama smanjuje i da je lani poginulo 426 osoba što je najmanje u hrvatskoj povijesti. Cilj nam je smanjiti tu brojku za 50 posto u sljedećih deset godina provođenja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, istaknuo je.

Tijekom ove godine na hrvatskim cestama poginulo je 366 osoba što je oko dva posto manje nego u istom razdoblju lani, dodao je Rako. Na 100 tisuća stanovnika imamo 9,7 posto poginulih što je još uvijek mnogo u odnosu na zemlje Europske unije, istaknuo je i naveo primjer Švedske koja ima 2,8 posto, Velike Britanije s 3,1 i Nizozemske 3,2 posto poginulih na 100 tisuća stanovnika. To je cilj kojem težimo, dodao je.

Voditelj ove akcije u HAK-u Igor Šiško naglasio je preventivni karakter ove akcije dodavši da se u slučaju tehničke neispravnosti vozila neće isključivati iz prometa već će se njihovim vlasnicima savjetovati kako ukloniti neispravnosti.

U akciji ne mogu sudjelovati vozači koji u tom razdoblju moraju svoje vozilo podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu, istaknuo je Šiško. Ove godine akcija se provodi u zimskom terminu što je jedna od novina, rekao je dodavši da se stvaranjem boljih uvjeta vožnje povećava razina cestovne sigurnosti.

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske izvijestio je da će se tijekom akcije kontrolirati opće stanje vozila, sustav za kočenje, donji postroj, ispušni plinovi, svjetlosna oprema te eventualno detalji prema upitima vlasnika vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙