FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga "Smokvarijska lista" o odlaganju otpada na riječkom području

RIJEKA, 17. studenog 2011. (Hina) - Članovi Građanske udruge "Smokvarijska lista" danas su na konferenciji za novinare ocijenili da je način odlaganja komunalnog otpada s riječkog područja neodrživ te zatražili da se hitno izda građevna dozvola za izgradnju zaravni za odlaganje baliranog otpada na području buduće središnje županijske zone za gospodarenje otpadom "Marišćini".

Nedavno je najavljeno da će županijsko odlagalište komunalnog otpada na Viševcu do 15. studenog prestati s radom te da će se u prvoj fazi otpad balirati i odlagati na Viševcu, a poslije na Marišćini. Gradnja središnje zone za gospodarenje otpadom na Marišćini počet će 2012., a baliranim otpadom će se na tom odlagalištu gospodariti kao i svakim drugim otpadom.

Predstavnici Smokvarijske liste istaknuli su da je na Viševcu počelo baliranje otpada, ali da se na tom odlagalištu "još traže ulegnuća na koja se istovaruje komunalni otpad", da to uzrokuje "nesnosan smrad" te kako traže da to odmah prestane.

Naveli su da kasni planirana izgradnja zaravni za odlaganje balirana otpada na Marišćini, da je zahtjev za izdavanje dozvole predan 10. studenoga te da odlagalište za balirani otpad na Viševcu može otpad primati još najviše dva i pol mjeseca. Također su naveli da im je u riječkoj gradskoj upravi rečeno da očekuju da bi dozvola mogla biti izdana u mjesec dana te da bi radovi na zaravni na Marišćini mogli početi potkraj prosinca.

Članovi udruge ocijenili su da se, ako građevna dozvola za izgradnju zaravni za odlaganje baliranog otpada na Marišćini bude kasnila, mogu očekivati novi problemi u odlaganju komunalnog otpada s riječkog područja i moguće gomilanje otpada po ulicama.

Upozoravamo ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i građevinarstva i mjerodavni fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da je stanje ozbiljno i da je neodrživo "vatrogasno odlaganje" komunalnog otpada s riječkog područja. Tražimo da se žurno izda građevna dozvola za izgradnju zaravni za odlaganje bala na Marišćini, jer će se samo tako izbjeći moguća ekološka katastrofa riječkog područja, naveli su iz Smokvarijske liste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙