FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: o Glavašu kad stignu liste

ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas da će o pravovaljanosti izborne liste HDSSB-a koju će nositi osuđenik za ratni zločin Branimir Glavaš odlučivati tek nakon raspisivanja izbora i podnošenja lista u zakonskome roku.

U DIP-u kažu da su primili više upita vezanih uz Glavaša kao nositelja liste HDSSB-a, no podsjećaju da po Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor prijedlozi lista moraju stići DIP-u u roku od 14 dana od raspisivanja izbora. DIP nakon toga u roku od 48 sati od predaje lista prihvaća sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu.

"Dakle, o pravnoj valjanosti podnesenih lista DIP odlučuje tek nakon što su izborne liste podnesene u zakonskom roku", kažu u DIP-u i ističu kako prije raspisivanja izbora i prije podnesenih lista ne smiju zauzimati pravna shvaćanja o tome hoće li neka konkretna lista, ako bude podnesena, biti pravno valjana.

"Zauzimanjem pravnih shvaćanja ili davanjem tumačenja o eventualnoj valjanosti liste koja još nije podnesena DIP bi odlučivao o valjanosti liste koja još nije ni podnesena i čiji sadržaj DIP-u ne može biti niti poznat. Pravno načelo je da se pravna shvaćanja u konkretnom slučaju mogu zauzeti tek nakon što taj predmet dođe na odlučivanje. Zato će DIP pravno shvaćanje o pravnoj valjanosti podnesenih lista zauzeti prilikom odlučivanja o prihvaćanju lista u zakonskom roku", navodi se u priopćenju DIP-a.

Glavni odbor HDSSB-a jučer je jednoglasno prihvatio da nositelj izbornih lista te stranke na parlamentarnim izborima u IV. i V. izbornoj jedinici bude Branimir Glavaš. Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je da HDSSB ne priznaje "politički montiranu" presudu Glavašu, koji je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku 1991.

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas da je protuzakonito što je okrivljenik za ratne zločine Glavaš nositelj liste HDSSB-a na sljedećim izborima jer je to stranka koja ne poštuje sudbenu vlast, pa je Glavaševa kandidatura za nositelja izborne liste posao za DIP na čelu kojeg je predsjednik Vrhovnog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙