FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će izručiti osumnjičenog za ratne zločine nad Hrvatima u BiH

SARAJEVO, 16. studenog 2011.(Hina) - Naturalizirani američki državljanin Edin Džeko (39), kojega se sumnjiči za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim nad hrvatskim civilima u hercegovačkom selu Trusina, bit će izručen Bosni i Hercegovini kako bi mu se ondje sudilo, izvijestila je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN), internetska publikacija specijalizirana za praćenje pravosudnih procesa.

Pozivajući se na neimenovane američke medije, BIRN navodi da je Džeko, koji je u travnju uhićen u SAD po tjeralici što ju je za njim raspisalo Tužiteljstvo BiH, pristao je na izručenje bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Džeko je tijekom rata u BiH bio pripadnikom posebne postrojbe Armije BiH pod nazivom "Zulfikar".

Zapovjedniku te postrojbe Zulfikaru Špagi te nekolicini njegovih vojnika na Sudu BiH već se sudi zbog zločina u Trusini, počinjenih 1993. godine kada su uz nekoliko civila ubijeni i zarobljeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Edin Džeko se pojavio 15. studenog pred sucem Okružnog suda u Seatlleu, gdje je živio do uhićenja. Kazao je kako je svjestan istrage koja se vodi protiv njega u BiH, te da se ne protivi izručenju.

Džeko je u SAD emigrirao 2001. godine, a američko je državljanstvo dobio 2006.

Za zločine u Trusini, počinjene 16. travnja 1993. godine, trenutno se u Sarajevu, uz Ališpagu, sudi i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću te Nihadu Bojadžiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙