FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu 2. studenoga

ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Najava važnijih vanjskopolitičkih događaja za srijedu 2. studenoga

ZAGREB - Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek službeno će posjetiti Hrvatsku i sastati se s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastat će se s Buzekom, u srijedu, 2. studenog 2011. godine, u 10.00 sati, u Banskim dvorima (nakon razgovora su predviđene izjave za medije, u 10.30 sati). S predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem sastaje se u 11 sati u dvorani Ante Starčevića u Saboru. Izjave za su medije u 11:50 u saborskom Plavom salonu. S predsjednikom Ivom Josipovićem Buzek će se sastati u 16 sati u predsjednikovu uredu na Pantovčaku 241.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uručit će odlikovanje rabinu Arthuru Schneieru, osnivaču i predsjedniku zaklade Apela savjesti sa sjedištem u New Yorku. (U 10 sati, Pantovčak 241). Predviđeno je obraćanje hrvatskog predsjednika. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastat će se s rabinom Schneierom, u 11.00 sati, u Banskim dvorima.

CANNES - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će održati hitan sastanak s Grcima i pokušati ih nagovoriti na hitnu primjenu financijskog plana o spašavanju Grčke. Sarkozy i Merkel sastat će se uoči summita G20 zakazanog za 3. i 4. studenoga u Cannesu. Njihov je sastanak hitno organiziran na vijest o iznenadnoj odluci grčkoga premijera Papandreua u ponedjeljak da će raspisati referendum o novome paketu pomoći koji je samo koji dan prije na summitu EU-a u Bruxellesu prihvatio.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom i s njime će biti na proslavi 50. godišnjice zapadnonjemačko-turskoga sporazuma kojim su pozvani turski radnici na privremeni rad u tadašnju Zapadnu Njemačku koja je bila u gospodarskom usponu i trebala je radnu snagu.

LJUBLJANA - Raspušteni slovenski parlament sastaje se na izvanrednom zasjedanju kako bi ponovo odlučivao o potvrdi pet zakona nakon veta koje je prošli tjedan na njih stavilo državno vijeće, svojevrsni "gornji dom" u slovenskom parlamentarnom sustavu, bez mogućnosti donošenja zakona ili zakonodavnih inicijativa, ali s pravom suspenzivnog veta. Na sjednici inzistira ministarstvo pravosuđa jer se radi o zakonima važnim za borbu protiv korupcije.

LONDON - Londonski sud odlučuje o mogućem izručenju utemeljitelja Wikileaksa Juliana Assangea Švedskoj koja ga traži zbog silovanja. U srijedu će sud odlučiti potvrđuje li odluku iz veljače koja je išla u prilog izručenju.

ISTANBUL - Međunarodna konferencija o Afganistanu. Domaćin je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Konferencija će okupiti ministre vanjskih poslova Afganistana, Pakistana, Indije, SAD-a, Turkmenistana, Tadžikistana, Kazahstana, Francuske, Njemačke i Poljske. Sudjelovat će i glavni tajnik OESS-a i predstavnici NATO-a i UN-a.

BERLIN - Transparency International objavit će indeks podmićivanja (BPI) za 2011.

BEJRUT - Sirijske vlasti najavile su da će objaviti pojedinosti o planu čiji je cilj okončati nasilje u Siriji.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Večer: Srđan Baković

Tel: +385 1 4808645

Fax: +385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙