FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ATENA

Grčka će učiniti sve što treba kako bi ostala u eurozoni no postoje dvojbe oko novog EU-ovog plana pomoći, rekao je grčki ministara financija Evangelos Venizelos u utorak. "Pomoći ćemo sebi i eurozoni ako odmah učinimo ono što moramo učiniti, brzo, odgovorno, kako bi Grčka uvijek bila članica eurozone", rekao je Venizelos parlamentu. On je rekao i da postoje dvojbe jesu li EU-ovi mehanizmi spašavanja dovoljni za rješavanje krize. Venizelos je najavio da će nova grčka vlada iznijeti planove reforme poreznog sustava početkom iduće godine. "Moramo do kraja veljače dati široko prihvaćen prijedlog novog poreznog sustava", rekao je. Grčki ministar je najavio i da će vlada preuzeti incijative za poticanje gospodarskog rasta.

SANA

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, izložen višemjesečnim prosvjedima protiv njegovog režima, obećao je u intervjuu da će napustiti dužnost "u roku od 90 dana" nakon postizanja sporazuma s regionalnim Zaljevskim vijećem za suradnju (GCC). "Kada se suglasimo s inicijativom GCC-a, i kada ona bude potpisana, te kade se dogovorimo o strukturi prijenosa vlasti i provedu se izbori, predsjednik će otići", rekao je Saleh u intervjuu za televiziju France 24, prenosi CNN. Jemen je poprište nasilnih prosvjeda već mjesecima otkako Salehovi protivnici zahtijevaju da napustiti vlast nakon 33 godine na predsjedničkoj dužnosti. Saleh je ranjen u napadu na njegovu rezidenciju ranije ove godine i proveo je nekoliko tjedana u Saudijskoj Arabiji na liječenju opeklina. U intervjuu za France 24, koji je objavljen u utorak, Saleh je izgledao zdrav, navodi CNN.

NEW YORK

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe rekao je u utorak da je Teheran spreman podijeliti svoju spornu nuklearnu tehnologiju sa susjednim državama i naznačio da bi Iran mogao pomoći Turskoj da izgradi nuklearnu elektranu. "Iran je razvio vrlo sofisticiranu nuklearnu znanost i tehnološke kapacitete koje smo spremni podijeliti sa susjednim u prijateljskim državama u regiji", rekao je savjetnik Mohamed Džavad Laridžani. "Turska već godinama pokušava izgraditi nuklearnu elektranu no niti jedna zemlja zapada nije spremna izgraditi elektranu za njih", rekao je Laridžani novinarima. "To vrijedi za naše arapske susjede u regiji".

LJUBLJANA

Velika većina slovenskih političkih prvaka smatra da su potrebne mjere obuzdavanja troškova države pa i interventnim zakonom o zamrzavanju plaća javnih službenika, mirovina i socijalnih transfera, ali nisu suglasni o tome mora li to učiniti sadašnja ili buduća vlada, pokazalo je predizborno sučeljavanje predjednika stranaka na Slovenskoj televiziji u utorak na večer. Aktualni premijer i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor rekao je da je takve mjere potrebno donijeti još prije kraja ove godine kako bi Slovenija financijskim tržištima pokazala da kontrolira svoje troškove i da će u četvrtak napraviti još jedan pokušaj sa sindikatima da te mjere prihvate jer bi donijele uštedu od 300 milijuna eura u idućoj godini. Bivši premijer i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša založio se pak za prijelazno rješenje budući da će takve mjere u suglasnosti sa sindikatima uglavnom donositi vlada koja će se formirati nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca. Janša je međutim rekao da njegova stranka predlaže da se odmah za 10 posto smanje plaće za oko 1000 državnih funkcionara kako bi se dao primjer sindikatima i umirovljenicima koji bi kasnije bili spremniji na odricanja iako je priznao da bi takva mjera donijela uštedu od samo desetak milijuna eura.

TUNIS

Tuniski sekularisti objavili su da se njihova bojazan od islamista pokazala opravdanom u utorak kada je visoki dužnosnik umjerene islamističke stranke, pobjednice prošlomjesečnih izbora, zazivao obnovu kalifata, odnosno islamističke države. Snimka objavljena na Youtubeu prikazuje Hamadia Jbelia, glavnog tajnika stranke Ennahda, kako stranačkim pristašama govori "Mi smo u šestom kalifatu, ako Bog da!". Kalifat je bio sustav vladavine u islamskim carstvima utemeljen na šerijatskom zakonu. Postojalo je pet kalifata pod različitim dinastijama, sve dok utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk nije ukinuo posljednji kalifat početkom prošloga stoljeća. Izjava Jbelia, Ennahdinog kandidata za premijera, otežala je napore pobjedničke stranke da formira koalicijsku vladu, jer je jedan od mogućih partnera iz protesta prekinuo pregovore.

WASHINGTON

Sjedinjene Države se nadaju da će Arapska liga na svom skupu u srijedu poslati snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da zaustavi nasilje nad svojim vlastitim narodom, rekao je State Department u utorak. Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner rekao je da je Washington zadovoljan potezom Arapske lige od subote da suspendira Siriju i nada se da će uslijediti i drugi potezi na sastanku ministara vanjskih poslova arapskih zemalja u Maroku u srijedu. "Očekujemo da Arapska liga uputi snažnu poruku Asadu da treba dopustiti da se odvije demokratska tranzicija i okonča nasilje protiv svog vlastitog naroda", rekao je Toner na konferenciji za tisak. Toner je podsjetio na snažne poruke sirijskog susjeda Turske i potez Europske unije da pojača sankcije Siriji kao dokaz da se stvara međunarodni konsenzus oko rješavanja krize u Siriji te zaključio da se "povećava međunarodni pritisak na Asada".

LONDON

Ubojstva nuklearnih znanstvenika, sofisticirani kibernetički napadi i sada, prošloga vikenda, tajanstvena eksplozija u bazi sa streljivom u kojoj je ubijen "kum" iranskog programa balističkih projektila, pokazuju da je Iran već možda izložen tajnome napadu, ocjenjuje u utorak u osvrtu BBC. Eksplozija u bazi Bid Ganeh bila je toliko snažna da je poginulo 17 vojnika Revolucionarne garde a prozori su se tresli i u kilometrima udaljenom Teheranu. Iran tvrdi da se radilo o nesreći, ali u to vjeruje malo tko od dobrih poznavatelja događaja u Iranu. Nedavna izvješća o navodnom izraelskom planu napada na navodni iranski program nuklearnog naoružanja možda su se odnosila na budućnost, ali, kako se čini, tajna kampanja u cilju ometanja tog programa već je u tijeku neko vrijeme, navodi BBC.

BEOGRAD

Podneske srbijanskog odvjetnika iz Gornjeg Milanovca, Mihaila Petrovića, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proglasio je neprihvatljivim nakon što je utvrđeno da je među više od 500 njegovih podnesaka većina ''veoma sumnjivog karaktera'', objavljeno je u utorak na službenoj internetskoj stranici tog suda. Europskom sudu za ljudska prava Petrović je podnio 11 podnesaka protiv Srbije, u kojima je kao podnosioca naveo sebe, a u kojima se poziva ili žali na događaje i postupke koji se očigledno tiču drugih osoba, stoji u priopćenju. Dodaje se kako je Petrović na isti način postupio u više od 400 predmeta u kojima se žali protiv Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i Makedonije, te da je također, u svojstvu opunomoćenika, podnio Sudu više od 100 predmeta u ime drugih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙