FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek hrvatski kandidat za "Zlatni cvijet Europe"

OSIJEK,14. studenog 2011.(Hina) - Osijek je službeno hrvatski grad kandidat za Zlatni cvijet Europe, izvijestili su danas u gradskoj upravi predstavnici hrvatske asocijacije "Zlatni cvijet Europe", istaknuvši kako je osim Osijeka bio nominiran i Nin.

Predsjednik hrvatske asocijacije "Zlatni cvijet Europe" Vojko Pleština istaknuo je kako je ove godine bilo prijavljeno više od 2400 gradova i mjesta iz 12 europskih država, među kojima i sedam iz Hrvatske. Prije mjesec dana Osijek i Nin nominirani su kao hrvatski kandidati u kategoriji gradova za "Zlatni cvijet Europe" 2012. koji dodjeljuje "Krajobrazna europska asocijacija Entente Florale Europe". Koji će od tih dvaju nominiranih gradova biti hrvatski kandidat trebalo je odlučiti do kraja studenog, a kako je istaknula osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, "mi smo danas od predsjednika hrvatske asocijacije 'Zlatni cvijet Europe' dobili vijest kojoj se radujemo, ali je za nas i velika obveza jer nam u lipnju dolazi međunarodno povjerenstvo". Do tada će Osijek još više zablistati, a pozivamo i sve građane da sudjeluju u uređenju svoga grada kojemu se smiješi najuglednija europska turistička nagrada", rekla je Lovoković.

Krovna asocijacija "Zlatni cvijet Europe" utemeljena je prije 33 godine, a Hrvatska je postala njezinom članicom 2003. kao jedina zemlja nečlanica EU-a. Do sada nijedan grad u Hrvatskoj nije dobio to priznanje. Osnovni cilj toga "natjecanja je podizanje kvalitete života svakog pojedinca i društva u cjelini", naglasila je Lovoković.

Osijek, među ostalim, ima 10 perivoja povezanih s parkovima i šetalištima, te 80 kilometara drvoreda s 8000 stabala. Grad je posebice lijep zbog svoje "naslonjenosti na rijeku Dravu i šetnice uz njezinu obalu, a važno je istaknuti da ima i 20 hektara zelene površine, 17 parkova na 40 hektara, 11 fontana i 95 dječjih igrališta", kazala je dogradonačelnica.

Pozvala je Osječane da čuvaju pročelja zgrada te da grafite ispisuju samo na prostorima koji su za to namijenjeni.

"Zlatni cvijet" je 2007. u konkurenciji europskih mjesta osvojio Primošten.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙