FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 13. studenog 2011. (Hina) - Donosimo važnijie vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM - Predsjednik Italije Giorgio Napolitano zadužio je bivšeg europskog povjerenika Maria Montia u nedjelju navečer da sastavi novu vladu koja će naslijediti vladu Silvia Berlusconija, objavilo je talijansko predsjedništvo. To imenovanje je uslijedilo nakon dana intenzivnih političkih konzultacija radi osiguranja konsenzusa i parlamentarne većine Mariu Montiju. Sukladno Ustavu njegovo imenovanje deset dana kasnije trebaju potvrditi dva doma parlamenta. Monti je na glasu kao sposoban i nezavisan stručnjak koji je tijekom deset godina, od 1994. do 2004., obnašao dužnost europskog povjerenika za tržišno natjecanje. U srijedu ga je predsjednik Giorgio Napolitano imenovao doživotnim senatorom.

LJUBLJANA - Prema anketi agencije Mediana koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez janša na prijevremenim bi parlamentarnim izborima koji se održavaju 4. prosinca dobila 25 posto glasova. Druga je Građanska lista Gregorja Viranta, nekadašnjeg Janšinog ministra za javnu upravu, sa 19 posto, dok bi lista ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, odnosno njegova stranka Pozitivna Slovenija dobila 14 posto. Na izbore namjerava izaći 62 posto birača, pokazuje telefonsko ispitivanje na reprezentativnom uzorku 609 punoljetnih građana. Dodatnih 15 posto ispitanika navelo je da će na izbore vjerojatno izaći.

ALŽIR - Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige o Siriji održat će se 16. studenoga u Rabatu, objavio je u nedjelju glasnogovornik alžirskog ministarstva vanjskih poslova Amar Belani. "Donijeli smo odluku o održavanju sastanka ministara vanjskih poslova Arapske lige 16. studenoga u Rabatu o Siriji u sklopu Foruma Turska-arapske zemlje", koji se održava u marokanskoj prijestolnici, rekao je Belani. Glasnogovornik je objasnio da su na sastanku 2. studenoga u Kairu ministri Arapske lige odlučili Siriji dati 15 dana za primjenu arapskog plana, radi okončanja osam mjeseci nasilja između snaga sigurnosti i prosvjednika u nekoliko regija zemlje.

TEHERAN - Utemeljitelj topničke i raketne jedinice Čuvara revolucije, elitnih iranskih postrojbi, general Hasan Moghadam smrtno je stradao u eksploziji skladišta streljiva blizu Teherana, objavili su Pasdarani u nedjelju na njihovoj internetskoj stranici. U eksploziji u skladištu na jugozapadnoj periferiji Teherana u subotu je poginulo najmanje 17 a ranjena su 23 vojnika. Do eksplozije je došlo tijekom premještanja streljiva, rekao je glasnogovornik Pasdarana, zapovjednik Ramezan Šarif koji nije precizirao zašto se general Moghadan nalazio u skladištu. Subotnja eksplozija je podigla napetosti, nastale nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prošlog tjedna objavila izvještaj o Iranu za koji tvrdi da tajno radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja.

CHINVALI - Prema izlaznim anketama objavljenim u nedjelju nakon zatvaranja birališta u Južnoj Osetiji, odmetnutoj gruzijskoj republici, favorit Moskve na predsjedničkim izborima, sadašnji ministar za izvanredna stanja Anatolij Bibilov, prvi je s 48,1 posto glasova u prvom krugu, prenose agencije. Jedanaest kandidata natječe se na izborima. Prema anketi na koju se pozivaju ruska agencija Interfax i Ria Novosti, koju je proveo Institut za politički marketing i Visoka ekonomska škola Moskve niti jedan kandidat nije dobio više od 50 posto glasova tako da će doći do drugog kruga glasovanja. Gruzija je upozorila da su "izbori nelegitimni jer se provode u državi koja ne postoji".

PARIZ - Jake vrućine će zadesiti Europu, suše Afriku, a razorne oluje otoke, ekstremne nepogode će biti učestalije zbog klimatskog zatopljenja, stoji u izvješću stručnjaka Ujedinjenih naroda koje će biti objavljeno ovog tjedna, javlja France Presse. Taj dokument Skupine međuvladinih stručnjaka o klimatskim promjenama, koja okuplja 194 zemlje svijeta predstavlja rezultate do sada najvećeg istraživanja.Nacrt izvještaja će se razmatrati na sastanku Međuvladine skupine koji počinje u ponedjeljak u Kampali, glavnom gradu Ugande, a konačna verzija "sažetka za donositelje odluka" biti će predstavljena u petak u Kampali nakon završetka zasjedanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙