FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U HDZ-ovoj središnjici u tijeku je sastanak najvišeg stranačkog vodstva na kojem se, prema neslužbenim informacijama, kreiraju izborne liste i dogovaraju koalicije. U HDZ je tijekom prijepodneva pristigla i predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt, a iz stranačke središnjice izašli su Miroslav Tuđman, Zdravko Tomac i Ivan Aralica. Miroslav Tuđman je kratko novinarima izjavio da su razgovarali o sadašnjoj i budućoj situaciji u Hrvatskoj. Upitan hoće li dati javnu potporu HDZ-u Miroslav Tuđman je odgovorio da će poduprijeti onaj program HDZ-a koji ide za tim da se Hrvatska razvije u stabilnu zemlju sa solidnim gospodarskim i nacionalnim programom kako u odnosu na europske integracije tako i prema unutarnjoj stabilnosti. Na upit je li mu ponuđeno da bude na HDZ-ovoj izbornoj listi Miroslav Tuđman je rekao da ne, te da će HDZ o izborima i izbornim listama tek odlučivati. Zdravko Tomac je rekao da je razgovor bio otvoren i jasan i da su vrlo zadovoljni s onim što su čuli - da se HDZ vraća državotvornoj i suverenoj politici i Franji Tuđmanu.

OSIJEK - Glavni odbor HDSSB-a danas je u Osijeku jednoglasno odlučio da se za nositelja izbornih lista na parlamentarnim izborima, umjesto utemeljitelja stranke Branimira Glavaša, izabere predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. U pismu, koje je na sjednici Glavnog odbora pročitao njegov predsjednik Dinko Burić, Glavaš navodi kako je iznimno počašćen odlukom da bude nositelj stranačkih lista na predstojećim parlamentarnim izborima, ali da tu odluku, "u interesu cijele stranke, u ovome trenutku ne može prihvatiti". Ocijenio je kako se iz nekih reakcija na odluku Glavnog odbora da on bude nositelj izbornih lista mogla iščitati namjera eliminacije iz izborne utrke ne samo njega osobno, nego i cijelog HDSSB-a, te da objektivno postoji mogućnost višegodišnjeg uklanjanja HDSSB-a s hrvatske političke scene, a da takvu mogućnost ni pod koju cijenu neće dozvoliti. Stoga je predložio Glavnom odboru da za nositelja izbornih lista predloži predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića te poručio: "Vidimo se na izborima 2015. godine." Šišljagić je ponovio kako ni jedan zakon, pa niti Ustav, ne priječi da Glavaš bude nositelj izbornih lista, ali da su, nakon takve odluke, krenuli pokušaji eliminacije Glavaša, ali i HDSSB-a, iz izbora za Hrvatski sabor.

PULA - Nositelj i prvi na listi Ladonje na parlamentarnim izborima Plinio Cuccurin odbacio je danas mogućnost ulaska Ladonje u koaliciju s HDZ-om, Željkom Kerumom ili Milanom Bandićem. "Nitko nam se nije javio i nije bilo nikakvih kontakata niti s HDZ-om, niti s Kerumom niti s Bandićem, niti bismo mi na to pristali", kazao je Cuccurin na konferenciji za novinare. Dodao je kako je Ladonja formirala svoju listu na bazi potpore koju je 30 tisuća građana iskazalo na predizborima. Ukoliko bismo nešto mijenjali u načinu ponašanja i funkcioniranja, smatra Cuccurin, onda bismo to mijenjali tako da najprije kontaktiramo i razgovaramo s tih 30 tisuća građana. "Mi ostajemo ispred, ni lijevo ni desno. Mi ove izbore doživljavamo kao mogućnost promjena i u Istri, jer se lokalni izbori održavaju za nepunih 15 mjeseci te je stoga od iznimne važnosti da Ladonja ima svog zastupnika i u Saboru", rekao je Cuccurin. Komentirajući IDS-ove kandidate na listi Kukuriku koalicije u osmoj izbornoj jedinici, Cuccurin je istaknuo kako građani moraju sami procijeniti bi li tim ljudima dali na upravljanje svoju vlastitu imovinu.

SPLIT - Splitska policija istražuje smrt dviju osoba koje su tijekom subote mrtve pronađene u Trogiru i Kaštelima, doznaje se jutros u PU splitsko-dalmatinskoj. Prvo je u subotu oko podneva u staroj, napuštenoj kući između Kaštel Novog i Štafilića mrtav, obješen pronađen muškarac star pedesetak godina. Policija je kazala kako je utvrđeno da na tijelu muškarca nisu pronađeni tragovi nasilja, no isto je naložena obdukcija koja će se obaviti na Odjelu patologije splitske bolnice kako bi se utvrdilo radi li se o samoubojstvu. Neslužbeno se doznaje kako policija sumnja da je riječ o muškarcu za kojim su proteklih tjedana tragali zbog nestanka iz kuće. Navodno je pronađeni muškarac bio u istoj odjeći kao i nestali. Istoga dana u 21,50 sati slučajni prolaznik je u Trogiru na Čiovskom mostu ugledao mrtvo tijelo u moru. Obavijestio je 112, te je ubrzo iz mora izvučeno tijelo muškarca, a radi se o Z.Š. (47) iz Križevaca koji je trenutno prebivao u Trogiru. Prolaznik je policiji rekao da je vidio kada je muškarac pao u more, no nije znao je li se sam bacio ili mu je pozlilo, pa je pao. Ni na njegovom tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. I u ovom slučaju je dežurni istražni sudac Županijskog suda u Splitu naložio obdukciju kako bi se utvrdio pravi uzrok smrti.

ZAGREB - Ovogodišnji Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila koji je, velikim izborom i povoljnim ponudama knjiga dvjestotinjak izdavača iz Hrvatske i inozemstva, u proteklih šest dana privukao oko sto tisuća posjetitelja, zatvara se danas na Zagrebačkom velesajmu. Na istom prostoru kao i prošle godine, u paviljonima 5 i 6, ove je godine bilo nešto više izlagača nego ranijih godina, izjavio je voditelj Sajma Zoran Ušurić, izrazivši zadovoljstvo 34. izdanjem Interlibera. Dodao je kako je više izlagača bilo i pod šatorima izvan paviljona, gdje su se nudile najjeftinije knjige na sajmu. Sajam je i ove godine ispunio svoju svrhu, otkad je ulaz besplatan bilježimo sve veći broj posjetitelja, ali i znatniju prodaju ponuđenih izdanja, istaknuo je Ušurić, procijenivši kako je štandove Interlibera obišlo oko sto tisuća ljubitelja knjige. Uz predstavljanja najnovijih izdanja i aktualne produkcije hrvatskih izdavača, u okviru sajma bili su organizirani brojni susreti s autorima, okrugli stolovi, radionice za djecu, izložbe, među kojima i ona posvećena starim hrvatskim slikovnicama iz prošlog stoljeća, ali i prezentacije o budućnosti knjiga i novim medijima putem kojih će one stići do svojih čitatelja. Kao jednu od najboljih strana sajma izdavači ističu velik broj posjetitelja koji ni u doba recesije nisu izgubili zanimanje za knjigu, no smatraju kako bi se sajam u budućnosti trebao okrenuti novim izazovima.

ZAGREB - Fleet Foxes, jedno od najvrućih aktualnih imena na svjetskoj pop sceni, nastupit će sutra u zagrebačkoj Tvornici u sklopu turneje na kojoj taj hvaljeni folk-rock sastav iz Seattlea promovira svoj drugi album Helplessness Blues. Njihov prvi album, nazvan po imenu benda, osvojio je najviša mjesta na godišnjim listama najboljih albuma za 2008 godinu. U Velikoj Britaniji dosegao je platinastu nakladu, a u svijetu je prodan u gotovo milijun primjeraka. Britanski Guardian proglasio ga je ključnim američkim albumom novog tisućljeća. Aktualni album Helplessness Blues, koji će predstaviti u okviru svjetske turneje i u Zagrebu, također je dočekan hvalospjevima publike i kritike i već sad je jedan od kandidata za album godine u specijaliziranim glazbenim publikacijama. Glazbu Fleet Foxesa obilježavaju prekrasne višeglasne harmonije, lirski tekstovi, jednostavna produkcija, iskrenost i nepretencioznost, čime su uspjeli steći zavidnu svjetsku popularnost i postati jedan od najhvaljenijih novih bendova. Često ih uspoređuju sa slavnim izvođačima kao što su Beach Boys, Byrds, Crosby Stills Nash and Young, Simon & Garfunkel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙