FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska: Na Dan neovisnosti sukob policije i prosvjednika

VARŠAVA, 11. studenog 2011. (Hina/AFP) - U petak su se u Varšavi sukobili policija i nacionalistički prosvjednici koji su organizirali skup u prigodi Dana neovisnosti Poljske koji se obilježava 11. studenoga, pri čemu je više osoba ozlijeđeno, među njima i dvojica policajaca.

Maskirani prosvjednici su kamenjem i bocama gađali policiju koja je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Nacionalisti i anarhisti bili su se prethodno sukobili između sebe, a onda i s policijom koja je ih je htjela razdvojiti.

"Stotinjak osoba je uhićeno i prevezeno u policijske postaje" u gradu, rekao je glasnogovornik mjesne policije Maciej Karczynski.

Antinacistički aktivisti koji su došli iz Njemačke bili su među uhićenima, pišu poljski mediji.

Na skupu koji su organizirali ljevica i anarhisti okupilo se gotovo 2.000 ljudi koji su htjeli spriječiti "marš neovisnosti" nacionalističkih organizacija i aktivista krajnje desnice kojima se pridružilo više stotina navijača nogometnih klubova iz Varšave.

Nakon okršaja, varšavska gradska uprava je na zahtjev policije zabranila marš.

Diljem Poljske svečano je obilježena 93. obljetnica ponovnog proglašenja neovisnosti zemlje.

U središtu Varšave organizirana je smotra vojnika u povijesnim odorama, a predsjednik Bronislaw Komorowski položio je vijenac podno spomenika neznanom junaku.

Poljska je ponovo stekla neovisnost 11. studenoga 1918. pošto su je s europske karte izbrisali Rusija, Pruska i Austro-Ugarska koje su koncem 18. stoljeća međusobno podijelile njezin teritorij.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙