FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička previranja u Italiji pritišću europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oscilirali su u ponedjeljak pod utjecajem političke neizvjesnosti u Italiji koja je potpirila bojazni da bi dužnička kriza u eurozoni mogla progutati njezino treće po veličini gospodarstvo, pa je premijer Silvio Berlusconi izložen snažnom pritisku da podnese ostavku.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,6 posto na 5.496 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,2 posto na 5.955 bodova, dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen i iznosio 3.124 boda.

Fokus ulagača pomaknuo se prema Italiji, gdje je premijer Berlusconi suočen s pobunom u svojoj stranci. To je zasjenilo sporazum vladajuće koalicije u Grčkoj koji bi trebao osigurati najnoviji paket pomoći i izbjegavanje skorog bankrota.

Iako su dionice smanjile gubitke temeljem priča na tržištu da bi Berlusconi uskoro mogao dati ostavku, ulagači su nervozni prije ključnog glasovanja u parlamentu u utorak o proračunskim reformama, koje se pretvorilo u test za njegovo vodstvo.

„Italija je u fokusu. Nema sumnje da je Italija krupan zalogaj", kazao je Christopher Potts iz tvrtke Cheuvreux.

"Problem je u talijanskoj oporbi i kaosu koji vlada u njezinim redovima. Tko preuzima i kako će se to organizirati? Nitko na to nema odgovor, a to je jako važno", dodao je.

"Ako se uspješno organizira novi sastav vlade, doći će do velikog rasta cijena talijanske financijske imovine, obveznica i dionica, no to nije lako pitanje".

U takvim je okolnostima indeks talijanske burze ojačao 1,3 posto. Najveći dobitinici bile su banke, pa je tako Intesa Sanpaolo ojačala 4,9 posto, Unicredit 3,4 posto a Banco Popolare 4,4 posto.

Dionice vodećih francuskih banaka, uvelike izloženih u Italiji, znatno su oscilirale u ponedjeljak. Tako su banke BNP Paribas i Societe Generale u prijepodnevnoj trgovini izgubile na vrijednosti oko pet posto da bi se nakon podneva oporavile, te su bile na dobiku 1,7 odnosno 1,6 posto.

Francuske banke bile su na kraju lipnja najveći zajmodavci u Italiji, pokazuju podaci Banke za međunarodna poravnanja. Njihova izloženost iznosila je tada 416,4 milijarde dolara, što je oko polovice zajmova svih europskih banaka toj zemlji.

Indeks tokijske burze Nikkei bio je u minusu 0,4 posto i iznosio 8.767 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙