FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: smirivanje Europe potaknulo rast cijena dionica

NEW YORK, 11. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Nakon oštrog pada dan prije, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima i vijestima iz kompanija, a pozitivno je na ulagače djelovalo i smirivanje situacije u Europi.

Dow Jones indeks ojačao je 112 bodova, ili 0,96 posto, na 11.893 boda, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 1.239 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 2.625 bodova.

Ulagače su jučer ohrabrili dobri podaci s tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 10.000, na 390.000, najnižu razinu od travnja.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti iz kompanija. Farmaceutski div Merck izvijestio je o povećanju dividende, dok je tehnološki lider Cisco Systems objavio bolje kvartalne rezultate nego što se očekivalo, što pokazuje da američke kompanije posluju dobro, unatoč dužničkoj krizi u Europi.

Cijena dionice Mercka skočila je više od 3,5, a Cisca više od 5,5 posto.

Unatoč nizu dobrih vijesti, i jučer se trgovalo nesigurno.

„Naše je domaće tržište solidno i pokazuje naznake poboljšanja, no nije dovoljno snažno da bi moglo ignorirati događaje u Europi. Dok ne dobijemo uvjerljiv plan za stabilizaciju Europe, tržište će iz sata u sat ovisiti o tamošnjim vijestima. A ne vjerujem da će to uskoro proći“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

Situacija u Europi jučer se ponešto smirila, nakon panike koju je dan prije izazvao proboj prinosa na talijanske obveznice iznad kritičnih 7 posto.

Na jučerašnjoj aukciji obveznica Italija je morala platiti višu cijenu nego na prethodnoj aukciji, no ipak manju nego što su se ulagači plašili. Porasli su i prinosi na francuske obveznice zbog strahovanja da bi toj članici eurozone mogao biti smanjen kreditni rejting.

Zbg strahovanja od širenja europske dužničke krize, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 7,3 milijarde dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,4 milijarde. Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,28 posto, na 5.444 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 3.064 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,66 posto, na 5.867 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙