FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo saslušanje osumnjičenog za napad na USS Cole

WASHINGTON/ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Saslušanje osumnjičenog za napad na američki brod USS Cole počelo je u srijedu pred vojnim povjerenstvom u bazi mornarice SAD-a u Guantanamu na Kubi, izvijestio je CNN.

Saudijac Abd Rahim Husain al Naširi, star 46 godina, kojeg SAD sumnjiči da je organizator bombaškog napada 2000. na razarač USS cole u kojem je ubijeno 17 američkih mornara, nije viđen od zarobljavanja 2002. godine jer je bio držan na tajnim lokacijama prije no što je prebačen u Guantanamo.

Al Naširi je na pitanja odgovorio da govori samo arapski i zatražio prevoditelja, no povremeno bi djelomično odgovarao na engleskom. Iako je suočen s mogućom smrtnom kaznom na eventualnom suđenju, Al Naširi je u prijenosu na internoj televizijskoj mreži djelovao opušteno a povremeno bi se smiješio odgovarajući na pitanja sudaca.

Vlada traži smrtnu kaznu za Al Naširija, prvu u sustavu vojnih povjerenstava ustanovljenih nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Za suđenje Našririju nije određen datum a branitelji tvrde da pravedno suđenje nije moguće, jer je Naširi bio izložen simuliranom pogubljenju utapanjem i drugim oblicima mučenja. "Mučenjem Naširija Sjedinjene Države su izgubile svaki moralni autoritet za njegovo suđenje", rekao je njegov civilni odvjetnik Richard Kammen, prenio je BBC.

"Ono što se dogodilo i kako se prema njemu postupalo važno je za proces s mogućom smrtnom kaznom, ako će to biti slučaj za smrtnu kaznu", rekao je Kammen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙