FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija protiv objave izvješća IAEA o Iranu

MOSKVA, 8. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Rusija je u utorak kritizirala iznošenje informacija iz izvješća UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu, rekavši da će to umanjiti nade za dijalog s Teheranom i sugerirajući kako je to usmjereno na smanjivanje izgleda za diplomatsko rješenje.

"Imamo ozbiljne sumnje u opravdanost koraka kojima se otkriva sadržaj izvješća široj javnosti, prije svega zato što su se upravo sada počeli pojavljivati izgledi za obnovu dijaloga između 'seksteta' međunarodnih posrednika i Teherana", navelo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je istaklo kako mu je potrebno određeno vrijeme da prouči izvješće i utvrdi da li ono sadrži nove dokaze o vojnim elementima u iranskom nuklearnom programu.

U do sada najdetaljnijem izvješću koje ukazuje na vojne dimenzije nuklearnog programa Teherana, IAEA navodi da je Iran radio na razvoju dizajna nuklearnog oružja i provodio druga istraživanja i ispitivanja važna za takvo oružje.

Osvrčući se na navode iz izvješća prema kojima je Iran dobio pomoć bivšeg sovjetskog stručnjaka za oružje kako bi prevladao prepreke i svladao kritične korake potrebne za izgradnju nuklearnog oružja, ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je Rusija odavno upoznala IAEA sa "svim potrebnim pojašnjenjima" o tom pitanju i da nedavna izvješća ne sadrže ništa novo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙