FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Edukativna kampanja "Kako se ponašati u slučaju potresa"

ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba započeo je danas s edukativnom kampanjom "Kako se ponašati u slučaju potresa" tijekom koje će do kraja mjeseca u svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i domovima zdravlja biti izvješeni plakati na kojima se nalaze praktične informacije za samozaštitu i ponašanje u slučaju potresa.

Kampanja je predstavljena na konferenciji za novinare na kojoj je pročelnik Ureda, Pavle Kalinić naglasio da je opasnost od potresa u Zagrebu velika jer se grad nalazi na trusnom području i veća je od poplave jer je Zagreb dobro zaštićen nasipima.

Nije nam cilj širiti paniku već podići svijest i znanje o mogućem potresu, rekao je Kalinić dodavši da je nedavni potres u Japanu pokazao važnost educiranosti stanovništva u takvim situacijama. Poručio je građanima da za slučaj potresa dogovore mjesto na kojem će se naći s ostalim članovima obitelji, posebice djecom, kao i da kronični bolesnici u slučaju potresa obavezno sa sobom ponesu sve lijekove koje koriste.

Kalinić je podsjetio i na veliki potres u Zagrebu 9. studenog 1880. godine, snage 6,3 stupnja po Merkalijevoj ljestvici, koji je teško oštetio 12,6 posto svih zgrada, a poginulo je troje ljudi, u gradu koji je tada imao oko 30 tisuća stanovnika.

Zapovjednik Civilne zaštite Zagreba Damir Gašparović predstavio je i Operativni plan zaštite i spašavanja u slučaju potresa u Zagrebu koji za 15 gradskih četvrti predviđa 20 evakuacijskih površina za postavljanje 35 šatorskih naselja, a za 17 gradskih četvrti 47 lokacija za prihvat evakuiranih osoba. Iznimke su gradske četvrti Gornji grad - Medvešćak i Donji grad koje zbog svojih specifičnosti imaju evakuacijsku površinu na Hipodromu ili Jarunu, dodao je. Plan još nije odobrila Gradska skupština, no Gašparović smatra da će biti odobren bez poteškoća.

Kako je najavljeno, 26. studenoga na Trgu Bana Jelačića trebali bi biti postrojeni pripadnici Civilne zaštite Grada Zagreba kako bi se Civilna zaštita predstavila građanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙