FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskorak i Kontra pokrenuli kampanju "Prijavi diskriminaciju"

ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Postavljanjem plakata u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku počela je kampanja "Prijavi diskriminaciju!", u sklopu koje će zagrebačkim ulicama ovoga mjeseca voziti "LGBT tramvaj" u duginim bojama s porukom "Prijavi diskriminaciju" i s kontaktom pravnoga tima Lezbijske grupe Kontra i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak.

Cilj kampanje je potaknuti LGBT osobe (lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe) na prijavljivanje diskriminacije na radnom mjestu te informiranje javnosti o diskriminaciji takvih osoba. Kampanja će trajati do 16. studenoga, a dio je projekta "Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu" koji provode Iskorak i Kontra u partnerstvu sa Ženskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uz potporu Europske komisije, rečeno je na konferenciji za novinare koju su danas zajednički održali predstavnici Iskoraka, Kontre i SSSH.

Nakana je upoznati LGBT osobe s njihovim pravima i oblicima pravne zaštite, jer istraživanja pokazuju kako više od 60 posto ljudi u Hrvatskoj i dalje nema razumijevanje za takve osobe. "Zbog njihove seksualne orijentacije i spolnog identiteta izloženi su uznemiravanjima, vrijeđanjima i diskriminaciji, kako u svakodnevnom životu tako i na radnome mjestu", upozorila je koordinatorica udruge "Kontra" Sanja Juras.

Uznemiravanje, prijetnje od strane suradnika, rukovoditelja, nepravedna podjela rada, onemogućavanje napredovanja, samo je dio onoga čemu su izložene LGTB osobe, upozorava Juras, koja ističe kako je, unatoč tomu, do sada u Hrvatskoj samo jedan takav slučaj završio na sudu.

Neprijavljivanje mobinga i diskriminacije na radnom mjestu Ana Milićević Pezelj (SSSH) objasnila je strahom od otkaza, nezaposlenosti i daljnje izolacije. Kako bi se otklonili negativni trendovi, više od 100 sindikalnih povjerenika educirano je o zaštiti prava radnika diskriminiranih zbog spolne orijentacije ili rodnog identiteta, ističe Pezelj, koja poziva LGBT osobe da se priključe sindikatu u što većem broju.

Edo Bulić iz udruge Iskorak pozvao je takve osobe da, unatoč strahu, prijave sve slučajeve diskriminacije na poslu, te da prepoznaju sindikat kao instituciju koja štiti dostojanstvo LGBT osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙