FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba hrvatskog kulturnog naslijeđa u Budimpešti

BUDIMPEŠTA, 7. studenog 2011. (Hina/MTI) - Mađarski i hrvatski državni tajnici u ministarstvima kulture Geza Szos i Nina Obuljen otvorili su u ponedjeljak u Budimpešti izložbu hrvatske nematerijalne kulturne baštine s popisa UNESCO-a.

Na izložbi u Etnografskom muzeju prikazano je svih deset hrvatskih kulturnih dobara s UNESCO-va popisa, kastavski zvončari, festa Svetog Vlaha, Sinjska alka, ojkanje, čipkarstvo u Hrvatskoj, medičarski obrt iz sjeverne Hrvatske, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesija „Za Križen“ na otoku Hvaru i izrada drvenih igračaka s poručja Hrvatskog zagorja.

Szos i Obuljen ranije su potpisali sporazum o kulturnoj suradnji do 2014. Njime je predviđeno otvaranje zajedničkog kina i pokretanje audiovizualnih umjetničkih projekata kao i razmjena fotografija, dizajna i izložbi suvremene umjetnosti.

Također će se pokrenuti zajednički projekt digitalizacije kulturnog blaga zajedničkog 800-godišnjeg suživota dviju država koji će biti dostupan na Europeani, višejezičnoj digitalnoj bazi podataka EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙