FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i SAD osudili ulazak Palestinaca u UNESCO

WASHINGTON/JERUZALEM, 31. listopada 2011. (Hina/AFP) - Prijam Palestine u UNESCO udaljuje perspektive za postizanje bliskoistočnog mirovnog sporazuma, ocijenila je u ponedjeljak izraelska vlada, a ulazak Palestine u UN-ovu organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu osudila je i Bijela kuća.

"Izrael odbacuje odluku Opće skupštine UNESCO-a kojom se prihvaća Palestina kao država članica organizacije", piše u priopćenju izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

"Radi se o jednostranom palestinskom manevru koji ništa neće promijeniti na terenu ali udaljuje mogućnost mirovnog sporazuma", ističe se u priopćenju.

Bijela kuća je ocijenila da je glasovanje UNESCO-a koje je dovelo do prijama Palestine kao punopravne članice "preuranjeno" i "kontraproduktivno" s obzirom na očekivan nastavak mirovnih pregovora na Bliskom istoku.

"Današnje glasovanje o prijamu Palestinske samouprave u UNESCO preuranjeno je i kontraproduktivno u odnosu na cilj međunarodne zajednice o postizanju mira - potpunog, pravednog i trajnog na Bliskom istoku", izjavio je glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame Jay Carney.

SAD je već naveo da će u slučaju pozitivnog glasovanja razmotriti prekidanje financiranja djelatnosti UNESCO-a.

"Današnji događaji kompliciraju našu spremnost u podržavanju programa UNESCO-a", kazao je američki veleposlanik pri UN-u David Killion ne navodeći precizno hoće li SAD obustaviti financiranje organizacije.

Glasovanje UNESCO-a omogućit će Palestincima da podnesu kandidaturu nekoliko vjerskih i kulturnih dobara u svjetsku baštinu čovječanstva što izaziva živo nezadovoljstvo Izraela.

Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu odlučila je u ponedjeljak u Parizu o prijamu Palestine kao punopravne zemlje članice sa 107 glasova za, 52 suzdržanih i 14 protiv.

To glasovanje predstavlja veliku diplomatsku pobjedu za Palestince koji zahtijevaju prijam u UN suverene države prema granicama iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙