FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder: Merkel kasni s predvodništvom u Europi

ZAGREB, 4. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel prekasno se postavila kao lider u pitanju krize u eurozoni, ali dobro je postupila iako je napada i javnost i vlastita stranka, rekao je bivši kancelar Gerhard Schroeder.

U intervjuu za Reuters Schroeder je branio i spornu odluku svoje vlade iz 2003./2004. da prekrši pravila Pakta o stabilnosti Europske unije uz tvrdnju da su njegove gospodarske reforme kratkoročno bile bolne, ali dugoročno korisne za cijelu Europu.

"Kancelarka je prekasno preuzela europsku odgovornost", rekao je Schroeder koji je bio na čelu vlade lijevoga centra od 1998. do 2005., a danas je poslovni čovjek u rodnome gradu Hannoveru.

"I sad joj prijeti opasnost od otpora iz vlastite stranke i od glasača", dodao je Schroeder. "Ali dobro je postupila, treba riskirati poziciju zbog uvjerenja".

I grčkoga je premijera Georgea Papandreua pohvalio iz istoga razloga.

Schroeder je izgubio potporu lijevoga krila svojih socijalnih demokrata (SPD) pa zatim i glasača jer je progurao gospodarske reforme poznate kao "Agenda 2010" koje su rezovima u izdašnom njemačkom sustavu socijalne zaštite smanjile nezaposlenost i potaknule rast.

Merkel je suočena s oštrim kritikama u Europi i kod kuće zbog oklijevanja u ranim fazama europske dužničke krize, zbog čega su se problemi samo povećali.

No zadnjih je mjeseci hrabrije postavlja pa je njezina želja da progura mjere za spas eurozone dovela u opasnost i vladajuću koaliciju desnoga centra.

Schroeder drži da je "glavna pogreška" što Grčkoj nije pružena dovoljna pomoć da se oporavi čim je postalo jasno kolika je zaduženost. "Zato nije ni čudno što grčki premijer (George) Papandreu nije imao previše izgleda da provede ono što se od njega tražilo", rekao je. "Konzervativci diljem Europe nisu se potrudili uvjeriti konzervativnu oporbu (u Grčkoj) da se mora prestati tako neodgovorno ponašati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙