FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Književnu nagradu Medicis dobio Mathieu Lindon

PARIZ, 4. studenog 2011. (Hina/AFP) - Francusku književnu nagradu Medicis dobio je Mathieu Lindonu za knjigu "Ce qu'aimer veut dire", svojevrstan hommage filozofu Michelu Foucaultu preminulom 1984. i njegovu ocu Jeromeu Lindonu, šefu naklade Editions de Minuit koja je prestala izlaziti 2001.

Nagrada Medicis za stranu knjigu jednoglasno je dodijeljena izraelskom piscu Davidu Grossmanu za roman "Žena u bijegu od vijesti", dok je nagradu za knjigu eseja dobio Francuz Sylvain Tesson za knjigu "Dans les forets de Siberie" (U sibirskim šumama).

"Nagrada je bila neočekivana", rekao je Mathieu Lindon. "Ovom sam knjigom pokušao pokazati što znači voljeti", objasnio je. "Ne bi trebalo raditi razliku između ljubavi prema ocu, ljubavi prema zaručniku ili ljubavi prema ljubavniku."

Lindon u knjizi opisuje odnos s karizmatičnim ocem i s filozofom Michelom Foucaultom kojega je upoznao sedamdesetih godina i za kojega kaže da mu je "spasio život".

U knjizi "Žena u bijegu od vijesti" David Grossman piše o životu i ljubavi dok vlada strah od smrti. U romanu na 700 stranica Grossman opisuje život žene koja je u neprekidnom bijegu kako ne bi primila vijest o smrti sina uključenog u opasnu vojnu operaciju. Dok je ne mogu naći, njezin je sin na sigurnome, vjeruje junakinja Grossmanove knjige.

Nagrada Medicis dodjeljuje se od 1958., nagrada Medicis stranom književniku dodjeljuje se od 1970., a 1986. uvedena je i nagrada za najbolje publicističko djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙